В 13 дни от декември 2019 г. атмосферният въздух в

...
В 13 дни от декември 2019 г. атмосферният въздух в
Коментари Харесай

Мръсен въздух в Монтана в 13 дни през декември

В 13 дни от декември 2019 година атмосферният въздух в Монтана е бил нечист с фини прахови частици /ФПЧ/ над нормите, оповестиха от Регионалната ревизия по околната среда и водите в Монтана.

През последния месец на предходната година са взети 28 проби от пункт за ръчно премерване, като 13 от тях са отчели превишение на нормите на прахуляк във въздуха. В четири от дните превишението е било два пъти над нормата, а в останалите дни - към веднъж.

Изследвания в града през последните години откриха, че над 90 на 100 от замърсяването на въздуха с ФПЧ се дължи на печките на твърдо гориво, които употребяват за отопление през зимата по-голямата част от семействата в Монтана.

Община Монтана завоюва два плана, по които е планувано през тази и идната година да бъдат сменени към 4500 печки на дърва и въглища с парно отопление на природен газ или пелети, и с климатици.

Общината ще финансира семействата, които пожелаят да подменят отоплението.

Очаква се през идващите години броят на семействата, които употребяват печки на твърдо гориво, да намалее доста и атмосферният въздух в Монтана да стане доста по-чист.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР