В 11-я ден от началото на войната между Израел и

...
В 11-я ден от началото на войната между Израел и
Коментари Харесай

В капана на войната: Близо 1 милион палестинци чакат да напуснат Газа

В 11-я ден от началото на войната сред Израел и " Хамас " - най-малко 4200 са жертвите от двете страни. Израелските сили не престават да нанасят масирани въздушни удари против линията Газа, където над 1 млн. души са вътрешно разселени. И през днешния ден, обаче, границата с Египет остана блокирана. На фона на предизвестие на Иран, че обстановката може да ескалира, подкрепяната от Техеран шиитска формация " Хизбула " нанесе удари против северната част на Израел.



Рафа - границата сред Ивицата Газа и Египет. Талаат и фамилията му от години имат и норвежко поданство. Вече няколко дни се надяват да бъдат позволени да се изтеглят в Египет, след което да се приберат в Норвегия. Те са част от тези над 1 млн. и 100 хиляди палестинци, които по разпореждане на Израел напуснаха северната част на Ивицата.

Талаат Гаябен, палестинец с двойно поданство: " Всеки ден пристигам до пункта Рафа. От посолството ни споделиха - отидете и пробвайте да преминете. Тук е доста, доста рисково. Израелските сили бомбардират на всички места. Идваме, чакаме по 7-8 часа, след което се прибираме. Страхувам се, че всеки момент може да бъде финален за нас.



600 хиляди души са пристигнали във втория по величина град в Газа - Хан Юнис. Макар да беше посочено, че мястото няма да бъде бомбардирано, за миналото денонощие израелски ракети са лишили живота на минимум 100 души в Рафа - близо до Хан Юнис.

Ударите стават на фона на предстоящото от дни начало на израелската сухопътна интервенция в Газа. Без да разкрива детайлности, израелската войска предизвестява, че идната фаза на войната им с " Хамас " може да бъде " по-различна от упованията ".

Марк Негев, консултант на израелския министър председател: " Целта ни е да смажем и унищожим военната машина на " Хамас " в Газа, а също по този начин да разрушим политическите ѝ стуктури. Ще се опитаме да сведем до най-малко броя на жертвите, само че наличието на цивилни не дава имунитет на " Хамас ".

Страх и съсипия в сърцето на Газа. Броят на жертвите се усилва с всеки час, а лечебните заведения към този момент съвсем не разполагат с консумативи, с които да лекуват стотиците нови пациенти.



Организация на обединените нации предизвести Израел, че нареждането за евакуация на палестинци от Газа, може да се пояснява като " наложително отклоняване на цивилни ", което е военно закононарушение. Тел Авив още веднъж беше свикан и да разреши доставянето на филантропична помощ и да възобнови подаването на ток и вода към Ивицата. От организацията упорстват и за " мигновено и абсолютно " освобождение на 199-те израелски заложници, отведени от " Хамас " в Газа. Израел не е член на Международния углавен съд, само че палестинската страна е.



Лидерът на Иран аятолах Али Хаменей съобщи, че израелските ръководещи би трябвало да бъдат изправени на съд за своите " закононарушения против палестинците ":

" Ако тези закононарушения продължат, мюсюлманите ще стартират да губят самообладание, силите за защита ще изгубят самообладание и никой няма да може да ги спре. "



Израелската войска откри 2-километрова военна зона по границата си с Ливан, където работи подкрепяната от Иран шиитска формация " Хизбула ". Местните поданици започнаха всеобщо да напущат домовете си и да се насочват към вътрешността на Израел.

Офир Йечекли, зам-кмет на Кирят Шмона: " Видяхме какво предизвикаха на хората в южната част на страната. Знаем, че Хизбула работят по същия метод, по който и " Хамас " и знаем, че в случай че нещо се случи тук, то няма да е по никакъв начин хубаво. "

Взаимен обстрел сред израелските сили и елементи на " Хизбула " имаше през целия ден.



фотоси: Българска телеграфна агенция
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР