В 09.00 часа в понеделник ГЕРБ ще внесе в Конституционния

...
В 09.00 часа в понеделник ГЕРБ ще внесе в Конституционния
Коментари Харесай

В понеделник ГЕРБ ще сезира КС за мораториума върху правителствените назначения и концесии

В 09.00 часа в понеделник ГЕРБ ще внесе в Конституционния съд искане за тълкувателно решение и за оповестяване за противоконституционен наложения през вчерашния ден мораториум в Народното събрание върху концесии и назначения, осъществени от държавното управление в оставка.

Това стана ясно на ексклузивен брифинг довечера в централната на политическата партия.

"Ще питаме Конституционния съд възможно ли е с решение Народното събрание да лишава и да лимитира пълномощия на Министерския съвет и други държавни органи, които извършват функционалност според българската Конституция и българските закони. Считаме, че към този момент има такава правосъдна процедура, само че евентуално на юристите в Народното събрание от партиите на смяната още веднъж тя би трябвало да им се подсети ", уточни ръководителят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова

Според вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева наложеният мораториум е противоконституционен.

"С него се лимитира освен активността на Министерския съвет, само че и на всеки държавен орган, избран с Конституцията или със закон. Спират се назначенията на всеки един държавен чиновник без значение на какво равнище – Конституционен съд, президентство, правосъдна система. За три дни това заседание одобри няколко противоконституционни решения “, съобщи госпожица Захариева.

ГЕРБ също по този начин ще изиска оставката на Мая Манолова като ръководител на комисията по проверката на ръководството, като от партията ще упорстват това решение да се гласоподава по-скоро в пленарната зала, разгласи от своя страна Тома Биков.

"Причините за това са тежка некомпетентност, неспособност да извършва отговорностите си ", добави Биков.

Искането за оставката е реалност, откакто енергийният министър в оставка Теменужка Петкова разгласи, че през днешния ден Манолова, в качеството си на ръководител на парламентарната комисия, е нахлула в "Булгартрансгаз ", съпроводена от няколко народни представители, членове на комисията.

"Това, което през днешния ден видяхме в едно сдружение, което е част от стратегическата инфраструктура на страната и позволява в него е в действителност по специфичен ред и режим, не съставлява нищо друго, с изключение на "Костин брод 2 " в енергетиката. Ще създадем обстойна инспекция във връзка с позволява в постройката на "Булгартрансгаз ". Ще забележим дали са налице съответни пропуски във връзка с сходни хора в тази постройка, и в случай че намерим задоволително съображение, ще сезираме способените орани ", уточни министър Петкова.

Според Дани Каназирева от ГЕРБ Манолова е злоупотребила сг мястото си на ръководител на краткотрайната комисия, с цел да "извлече на ниска цена политически дял "
"Превърна държавното сдружение в цирк. Тази жена, дружно с по този начин наречените "нови лица ", всекидневно хвърлят страната в безпорядък ", счита Каназирева.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР