Уволненият каталунски премиер Карлес Пучдемон ще се яви пред съдия

...
Уволненият каталунски премиер Карлес Пучдемон ще се яви пред съдия
Коментари Харесай

Белгийски съдия ще изслуша Пучдемон, за да реши дали да го предаде на Испания

Уволненият каталунски министър председател Карлес Пучдемон ще се яви пред арбитър в Брюксел за решението за екстрадиция в Испания по искане на испанските управляващи.

Изслушването на Пучдемон, откакто арбитър в Мадрид издаде за него европейска заповед за арест след оповестяването на самостоятелност от Барселона, беше на 17 ноември, само че управляващите в Брюксел го отложиха.

Прокуратурата в Белгия разгласи, че желае екстрадицията на някогашния водач - който се надява на опцията да води акцията си за предварителните избори в Каталуня от Брюксел - само че не приема едно от обвиняванията, представени в заповедта за арест. По-конкретно това е възпрепятстване на правораздаването. Останалите са за протест, подстрекаване към безредици и разхищаване на обществени средства.

На 17 ноември белгийският арбитър реши да даде повече време на Пучдемон, останалите някогашни министри, които са с него в Брюксел, и отбраната им да се приготвят за чуване. Теоретично може да се вземе решение още в деня на отбраната - т.е. през днешния ден - само че на процедура съдията може да не направи нищо доникъде на месеца, защото ще има сред осем и 10 дни, с цел да вземе решение.

Пучдемон и някогашните министри са в Белгия от 30 октомври насам, а са под наблюдаване от 5 ноември, когато се предадоха на управляващите след заповедта за арест и бяха освободени с мярка подписка. Заповедта на арбитър Кармен Ламела от Националния съд на Испания беше частично стимулирана точно от решението на Пучдемон да напусне страната вместо да се яви на разпит за следствието против него за протест, подбуждане към безредици и разхищаване на държавни средства.

Междувременно от белгийската столица Пучдемон на процедура се впуска в разнообразни прояви със мощни послания към каталунците - за опцията за договаряния с Мадрид, само че и за наново едностранно (което назова " групово " оповестяване на самостоятелност или за референдум за участието на Каталуня в Европейския съюз. В края на ноември испански медии оповестиха, че той е отишъл на опера в Гент, отдадена на испанската окупация на Фландрия отпреди няколко века.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Кризата в Каталуня (165)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР