Уволненият каталунски премиер Карлес Пучдемон, който от вчера на практика

...
Уволненият каталунски премиер Карлес Пучдемон, който от вчера на практика
Коментари Харесай

Пучдемон може да се върне в Каталуня преди изборите, допуска партията му

Уволненият каталунски министър председател Карлес Пучдемон, който от през вчерашния ден на процедура е свободен да си тръгне от Белгия, твърди, че е подготвен де се върне в Испания, с цел да стане министър председател след изборите.

От неговата Демократична европейска партия на Каталуня (PDeCAT), която е ядрото на ръководената от него предизборна листа, отхвърлят да отговорят на въпроса дали обаче е допустимо той да се появи в самостоятелната област преди изборите в четвъртък.

Това отбелязва каталунското издание " Ла Вангуардия " няколко дни преди края на акцията. Пучдемон би могъл да напусне Белгия, откакто управляващите прекратиха следствието против него - към 10 дни откакто Испания отдръпна европейската заповед за арест, издадена за някогашния водач и няколкото някогашни министри, пристигнали дружно с него в Брюксел.

Според вестника обкръжението на Пучдемон, питано от медии, все по-често стартира концепцията, като позволява, че това е допустимо. Особено интензивно се разисква предлагането, откогато партията на някогашния му заместител Ориол Жункерас, Каталунска републиканска левица (ERC), разгласи, че ще приключи акцията си във вторник (сряда ще бъде ден за размисъл) пред пандиза, в който се намира Жункерас, превантивно арестуван поради обвиняванията в протест и подстрекаване към безредици.

В. " Ел паис " към този момент заяви, всички испански силови институции са задействали ограничения като укрепване на контрола по границата с Франция, които да приложат, в случай че Пучдемон опита да се завърне през нея за задачите на акцията. Освен това съгласно вестника властте в Мадрид са се свързали с сътрудниците си в Париж и са разискали с тях опцията той да бъде задържан, в случай че стъпи на френска територия.

Битка за гласове

Адвокатите на Пучдемон го поучават да не подхваща сходна стъпка, откогато заповедта от Испания беше изтеглена. Засега някогашният водач публично е заявявал единствено желание да се върне, с цел да стане министър председател (ако листата му " Заедно за Каталуня " завоюва изборите), макар риска да бъде задържан. PDeCAT сега прави оценка позитивните и негативните последствия от хипотезата Пучдемон - който и в този момент води акция от Брюксел и се " появява " на манифестации в Каталуня посредством видеоконферентни връзки - и физически да стане част от последните събития на " Заедно за Каталуня ".

Същевременно няколко социологически изследвания сочат, че силите на ERC и PDeCAT - съдружни сътрудници в предходния кабинет - са съвсем изравнени в поддръжката, която получават. Според тях е допустима обстановка, в която те да се състезават за първото място и между тях, и с центристката групировка " Граждани ", която упорства Каталуня да остане в Испания.

Проучване от тази седмица на организация " Сигма дос ", оповестено в петък, обаче демонстрира, че листата на Пучдемон изостава в поддръжката си от ERC и че може да вземе до 26 места (а партията на Жункерас - до 34) и по този начин на процедура да остане трета след " Граждани ". Данните за ERC идват на фона на изказвания, които отдалечиха партията от курса към самостоятелност по-рано тази седмица.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Кризата в Каталуня (175)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР