Уволнението на Александър Морфов като главен режисьор на Народния театър

...
Уволнението на Александър Морфов като главен режисьор на Народния театър
Коментари Харесай

Министър Тодоров: Уволнението на Морфов може би не беше правилно решение

Уволнението на Александър Морфов като основен режисьор на Народния спектакъл може би не е било най-правилното решение на шефа Васил Василев от гледна точна на стратегическото мислене. Това разяснява служебният министър на културата Найден Тодоров пред Нова тв във връзка абсурда в Първата сцена на България.

Министърът обаче добави, че не има намерение от своя страна да уволни Васил Василев от директорския пост.

„ Казаха ми непременно, че би трябвало да уволня шефа. Не, няма да го направя, тъй като нямам юридическа аргументация по тази причина. Аз не мога да наруша закона, хората би трябвало да се успокоят “, счита Тодоров.

Според него, целият скандал е почнал първо с митинга на Сашо Морфов и надписите по вратата на кабинета на пиара на театъра Велислава Кръстева. Това е разбираемо, макар че аз имам моята позиция, че театърът би трябвало да бъде свободна зона от политика, добави министърът.

„ Има проблем сред режисьор и шеф, който се изостри от хората към тях. Според мен шефът очакваше по някакъв метод нещата да утихнат, те не утихнаха. Търсил е кой е причинителят, макар че е знаел, явно е, че е търсил някакъв вид да тушира нещата. За мен шефът трябваше в самото начало да отреагира ясно и изрично в едната или другата посока, той не го направи “, изясни министърът.

„ Не можах да се срещна с Александър Морфов, защото той беше болен, само че моята покана остава. Васил Василев откликна на поканата ми “, добави Тодоров.

На въпроса дали Александър Морфов е трябвало да бъде дисциплинарно уволнен, той съобщи, че от позиция на стратегическо мислене може би това не е било най-правилното.

„ Възможно е даже след такава обстановка да се поправят част от нещата “, оптимист е Тодоров.

Той акцентира, че е част от длъжностен кабинет и няма никакви политически пристрастия, само че до момента в който е бил на директорския пост в Софийската филхармония, Министерството на културата не е „ харесвало “ неговата позиция. Но нямаха юридически учредения да ме освободят от поста, сподели актуалният министър.

„ Като човек – постоянно стоя на страната на създателя. През последните 15 години хората постоянно застават на страната на създателя, всички считат, че администрацията е нещо неприятно и това е неверна позиция “, сподели още той.

Министърът съобщи, че инспекцията на театъра е завършила преди няколко седмици и е открила, че няма нарушавания. Ако в този момент стартира нова инспекция, това би било преднамерено.

Смятам, че  с диалози всичко може да бъде реализирано, сподели в умозаключение министърът.

Припомняме, че по-рано през днешния ден (5 март) Александър Морфов разяснява за първи път абсурда с уволнението си. „ Очаквах шефът да използва всичките си номенклатурни сили “, съобщи пред bTV режисьорът. Той е решил да даде публичност на казуса, тъй като „ по този начин повече не може да се живее и би трябвало да си осмислим живота “.

„ Продължаваме да бъдем в сянката на едно уродливо ръководство към този момент толкоз години. Може би би трябвало да пристигна момента, в който да се каже: по този начин повече не може да се живее… Ситуацията в театъра е едно мини копие на това, което се случва в страната “, съобщи Морфов.

По думите му, шефът Васил Василев „ унижава хората, тези които не му трябват, а другите си е купил “. „ Неговият огромен ход беше това, че той ги купи – направи заплатите им три пъти по огромни, даде им награди сред 8 и 18 000 лв. “, съобщи Морфов.

Режисьорът обаче не счита да оспорва дисциплинарното уволняване по правосъден ред. Има доста хора, които застанаха зад идеята, които оферират да ме поддържат, добави още той и прикани:

„ Не се опасявайте, хора, да бъдете свободни, знам, че е тежко, знам, че ще изтърпите доста унижения, обиди, ще останете несъмнено на улицата, само че аз на никого нищо не дължа, аз съм свободен. “.

Своята гневна позиция израси и режисьорът и артист Камен Донев в ефира на bTV.

„ Очаквам да ме чуе господин Гълъб Донев, тъй като очевидно другите не желаят. Опитах се да се свържа с министъра на културата, безрезултатно. Явно няма кой да ме чуе. Обръщам се към господин премиера да вземе отношение “, прикани режисьорът.
И още – Донев прикани всички фенове да пуснат по пощата до Народното събрание по една мушмула в поддръжка на Морфов. Защо тъкмо мушмула? Защото дефинирах шефа като паднала мушмула, неизвестно от кое място, отговори с присъщата си подигравка Камен Донев.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР