Увереността на строителите на жилища продължава да бъде натежавана от високите лихви по ипотечните кредити

...
Доверието на строителите на жилища пострада през септември, тъй като
Коментари Харесай

Доверието на строителите на жилища пострада през септември, тъй като средните ипотечни лихви за 30-годишен заем с фиксиран лихвен процент останаха над 7%.

Доверието на строителите в пазара на новопостроени еднофамилни къщи през септември падна с пет пункта до 45, според Националната асоциация на строителите на жилища / Wells Fargo Housing Market Index, публикуван в понеделник. Това следва спад от шест пункта през август.

Месечният индекс разглежда текущите продажби, трафика на купувачи и перспективите за продажби на жилища ново строителство през следващите шест месеца. Отчитането през септември е първият път от пет месеца, когато общите нива на настроението на строителите паднаха под мярката за рентабилност от 50.

„Двумесечният спад в настроенията на строителите съвпада с времето, когато лихвите по ипотечните кредити скочиха над 7% и значително намалиха покупателната способност на купувачите“, каза Алиша Хюи от NAHB.

Въздушен изглед на съществуващи домове в близост до нови домове в строеж (ГОРЕН R) в квартал Чатсуърт на 08 септември 2023 г. в Лос Анджелис, Калифорния. Въздушен изглед на съществуващи домове в близост до нови домове в строеж (ГОРЕН R) в квартал Чатсуърт на 08 септември 2023 г. в Лос Анджелис, Калифорния. Марио Тама/Гети изображения

Настроенията на строителите на жилища се повишиха по-рано тази година, яхвайки вълната на търсенето, причинена от липсата на запаси на съществуващия домашен пазар. Но доверието спадна за първи път тази година през август, когато лихвите се повишиха.

Освен това строителите продължават да се борят с недостига на строителни работници и парцели за застрояване, което допълнително увеличава предизвикателствата за достъпност на жилищата, каза Хюи.

И трите измерения на оценения пазар на нови жилища отбелязаха спадове през септември: Индексът, измерващ текущите условия на продажбите, падна с шест пункта до 51. Компонентът, който показва очакванията за продажби през следващите шест месеца, също се понижи с шест пункта до 49. И показателят, измерващ трафика на бъдещите купувачите спаднаха с пет пункта до 30.

„Високите лихви по ипотечните кредити очевидно оказват влияние върху доверието на строителите и потребителското търсене, тъй като все по-голям брой купувачи избират да отложат покупката на жилище, докато дългосрочните лихви не се понижат“, каза Робърт Диц, главен икономист на NAHB. „Въвеждането на политики, които ще позволят на строителите да увеличат предлагането на жилища, е най-доброто средство за облекчаване на кризата с достъпността на жилищата в нацията и ограничаване на инфлацията на подслоните. Инфлацията при жилищата отчете ръст от 7,3% на годишна база през август, в сравнение с общо 3,7% потребителска инфлация.“

Новите жилища се превърнаха в привлекателна алтернатива за купувачи, разочаровани от изключително ниския инвентар на съществуващи домове, тъй като собствениците на жилища се стремят към своите ултра ниски ипотечни лихви от 2%, 3%, 4%, вместо да продават и да стават купувачи при 7% процент.

Тъй като лихвите по ипотечните кредити останаха над 7% през последния месец, повече строители намалиха цените, за да увеличат продажбите, според NAHB.

През септември 32% от строителите съобщават за спад в цените на жилищата, в сравнение с 25% през август. Това е най-големият дял строители, които намаляват цените от миналия декември. Средната отстъпка от цената е 6%.

 Дани Крауч седи в мазето си, докато работи от вкъщи в Арлингтън, Вирджиния, на 25 май 2023 г. Пандемията принуди американците да работят от вкъщи. И сега, повече от три години по-късно, работодателите се борят да ги върнат в офиса. Една трета от служителите в САЩ в момента имат пълна свобода относно това къде работят, в сравнение със само 18 процента във Франция, според скорошно проучване на ADP в 17 държави. (Снимка от ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP) (Снимка от ANDREW CABALLERO-REYNOLDS/AFP чрез Getty Images) Дани Крауч седи в мазето си, докато работи от вкъщи в Арлингтън, Вирджиния, на 25 май 2023 г. Пандемията принуди американците да работят от вкъщи. И сега, повече от три години по-късно, работодателите се борят да ги върнат в офиса. Една трета от служителите в САЩ в момента имат пълна свобода относно това къде работят, в сравнение със само 18 процента във Франция, според скорошно проучване на ADP в 17 държави. (Снимка от ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP) (Снимка от ANDREW CABALLERO-REYNOLDS/AFP чрез Getty Images) Andrew Caballero-Reynolds/AFP/Getty Images

Междувременно 59% от строителите предоставиха стимули за продажби във всички форми през септември, повече от всеки месец от април.

Този наличен инвентар и гъвкавост на цените привлякоха вниманието на купувачите на жилище за първи път.

Според NAHB 42% от купувачите на нови еднофамилни жилища са били купувачи за първи път досега тази година. Това е значително по-високо от 27% от купувачите за първи път, които купуват жилища ново строителство през същия период от време през 2018 г., когато пазарът беше по-типичен.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР