Увеличението на цените на клиничните пътеки, чрез което в болниците

...
Увеличението на цените на клиничните пътеки, чрез което в болниците
Коментари Харесай

Новите милиони за болниците подпалиха нови протести

Увеличението на цените на клиничните пътеки, посредством което в лечебните заведения се чака да постъпят повече пари, провокира нова вълна на неодобрение измежду медицинските сестри. Недоволство показаха и асоциацията на експертите по здравни грижи (която до неотдавна беше единствената им съсловна организация) и синдикатът на българските медицински експерти, учреден от здравната сестра Мая Илиева. Синдикатът възобновява през днешния ден в 18:30 часа митингите си в центъра на София, а асоциацията изиска в публична позиция да се съблюдава груповият трудов контракт и да се подсигурява стартова заплата в размер на три минимални заплати за страната. Асоциацията разгласи, че на 26 август ще има диалог със здравния министър по тези въпроси, а той самият съобщи през днешния ден в Русе, че не вижда навсякъде неодобрение, само че е подготвен да се срещне с протестиращите.

 

АНЕКСЪТ

След дълги договаряния и обещания от най-малко два месеца, в петък беше подписан към националния рамков контракт 2020-2022 г . С него се усилват цените на клиничните пътеки с 10% от 1 август. Цената на клиничната пътека, по която главно се одобряват пациенти с Covid-19 - 104, се подвига двойно, от 618 лева на 1200 лева За всеки минал през болница пациент се прибавят по 20 лева за PCR-тест без значение по каква клинична пътека е признат. Това обаче не значи, че всеки пациент ще бъде тестван гратис при приемане в болница - остава правилото наложителен тест да има единствено за хора със признаци или в непосредствен контакт със инфектиран.

Допълнително при подписването стана ясно, че надзорният съвет на НЗОК е поел ангажимент до края на годината да се изплати осъществената и незаплатена активност на лечебните заведения за 2015 и 2016 година С 10% нарастване са и цените, по които се заплаща на персоналните лекари и друга извънболнична помощ.

 

НЕДОВОЛСТВО

Тъй като лечебните заведения обаче са търговски сдружения, няма гаранции, че множеството пари ще отидат за заплати на медицинския личен състав. Това стана едната причина да се възобновят техните митинги. " Излизаме още веднъж на палатков лагер, тъй като се вършат обезверени опити да бъде " избавена " една система, която НЕ работи с наливането на следващите милиони в нея! Защото тези милиони ще бъдат усвоени от огромните лечебни заведения ( доста от тях частни, които абдикираха от грижата за Ковид пациенти)! Защото злоупотребите с власт и пари не престават! Защото работодателите разпределят субективно спомагателните 1000 лева, а НЕ по правила! ", изброи в остра позиция водачът на синдиката Мая Илиева в профила си във Facebook.
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР