Увеличение на заплащането на медицинския персонал с 800 лв. за

...
Увеличение на заплащането на медицинския персонал с 800 лв. за
Коментари Харесай

800 лв. по-високи заплати за медиците: Кога ще влезе в сила новият колективен трудов договор

Увеличение на заплащането на медицинския личен състав с 800 лева за лекарите, с 550 лева за медицинските сестри и 220 лева за санитарите. Това планува новият групов трудов контракт в бранш Здравеопазване. Според доктор Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ, който беше посетител в „ Тази заран “, този контракт е от няколко месеца в министерството. По думите му новите заплати ще са непостижими за някои дребни общински лечебни заведения. При тях би трябвало да се намеси страната. Когато се променяше закона за лечебните заведения се изиска там да се даде опция на притежателя да може да дава пари за заплати, с цел да притегля фрагменти, сподели доктор Кокалов.



Той разяснява, че разликите в заплатите в страната към момента са доста огромни. Ако някъде не стигат пари, страната би трябвало да се намеси, а не да плачем, че няма фрагменти. Това е първата стъпка и би трябвало да последвана и от други, безапелационен е той.

Ако новият групов трудов контракт бъде подписан брутните хонорари ще бъдат огромни. Началната ще е към 1500 лв. за експерт за здравни грижи, за доктор със компетентност – 2000 лв., сподели доктор Кокалов.

От 1 май би трябвало да влезе в действие новият групов трудов контракт. Подписва се от работодателските организации, а лечебните заведения подписват контракт с НЗОК и образуват бюджет от там, сподели вицепрезидентът на КНСБ.

На въпрос дали минималната работна заплата би трябвало да бъде замразена, Кокалов счита, че няма пояснение за това. Има прочут разнобой в държавното управление по тази тематика, дори със обществения министър. Не е разумно при тези условия заплатата да остане на това равнище, тя би трябвало да нараства, сподели още доктор Кокалов.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР