Увеличение на цената на тока е необходимо, за да се

...
Увеличение на цената на тока е необходимо, за да се
Коментари Харесай

Експерти: Подтискането на цените на тока топи инвестициите в мрежите, може да доведе до по-голямо поскъпване в бъдеще


Увеличение на цената на тока е належащо, с цел да се създадат повече вложения в мрежата. Ръстът от 1,89, който Комисията за енергийно и водно контролиране позволи от 1 юли, евентуално няма да разреши това. Темата разясниха в " Денят стартира " на Българска национална телевизия проф. Атанас Тасев, енергиен специалист и Явор Куюмджиев, някогашен зам.-министър на енергетиката.

Средното нарастване на цените за бита на ел. сила в страната от 1 юли ще бъде с 1.89 %, макар че енергийните сдружения желаеха скок сред 5 и 16 на 100. Това излиза наяве от отчет на КЕВР, който ще бъде обществено разискван на 31 май. През юни регулаторът би трябвало да вземе крайното си решение. Повишението на крайната цена на клиентите на ЧЕЗ би трябвало да е с 1.7 %, на ЕВН с 1.81%, а на Енергопро - с 2.6 %.

" Регулаторът би трябвало да се съобрази с цялото положение на пазара, с всички играчи, освен с ЕРП-тата. И е неточно да се гледа единствено към ЕРП-тата при нарастване на цената ", а в КЕВР няма административната мощ за инспекции, изясни Явор Куюмджиев, някогашен зам.-министър на енергетиката.

Защо поръчките на сдруженията бяха орязани?

Според проф. Атанас Тасев регулаторът има специфичен сметкоплан, в който тъкмо са избрани кои разноски могат да бъдат приети в ценовото контролиране.

" Последните години регулаторът се държи много рестриктивно по понятни аргументи. Като в забележителна част от нужните вложения действително не се одобряват. Това не е напълно позитивно, тъй като след време системата за принос може да деградира и тогава ще се наложи по-голям скок ", сподели проф Тасев.

Трябва да се има поради, че разходноориентираното ценообразуване се базира на прогнози. Искам да внеса успокоение в битовите консуматори, че регулаторът се старае да не ощетява крайния консуматор, означи още Атанас Тасев.

Явор Куюмджиев, някогашен зам.-министър на енергетиката съобщи, че в България се контролират два типа цени. Едната е цената за транспорт и дистрибуцията, другата цената на публичен снабдител - НЕК. От тези цени се образува крайната цена за потребителя на контролирания пазар. На свободния пазар цената се дефинира независимо.

" Регулаторът би трябвало да се съобрази с цялото положение на пазара, с всички играчи, освен с ЕРП-тата. И е неточно да се гледа единствено към ЕРП-тата при нарастване на цената ", съобщи Куюмджиев. В КЕВР няма административната мощ да прави инспекции, добави още той.

Трябва да се има поради, че огромна част от вложенията, които преносните предприятия желаят да им бъдат приети, постоянно се случва да не са изпълнени. КЕВР има контролни функционалности, само че няма действителната административната мощ да ревизира това дали е по този начин, посочи Куюмджиев. Производителите нямат отношение към въпроса за покачването на цените. Единствените цени, които контролира НЕК, са преносът и дистрибуцията. За потребителите няма изключително огромна драма. Част от трите електропреносни предприятия ще бъдат в някаква част недоволни, сподели още специалистът.

По думите на енергийните специалисти от ниското нарастване на цените ще бъдат недоволни и трите електропреносни предприятия, тъй като желаеха по-голямо нарастване. Въпреки че нормално настояванията са повишени.

Двамата специалисти са на мнение, че преносната мрежа в София е остаряла и в случай че не може да придвижи тази сила, сме изгубени. София се разраства, появяват се електрически автомобили. Но директни вложения в мрежата, ще доведат до внезапно повдигане цената на преноса.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР