Увеличение на пенсиите от 1 юли - но какво ще

...
Увеличение на пенсиите от 1 юли - но какво ще
Коментари Харесай

НА ЖИВО: Референдум: Пенсиите се увеличават от 1 юли, но какво следва? Отговарят депутатите

Увеличение на пенсиите от 1 юли - само че какво ще се случи по-късно?

ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО ТУК ИЛИ В ЕФИРА НА Българска национална телевизия 1:



В студиото на " Референдум " довечера дават отговор депутатите от обществената комисия:
Искрен Арабаджиев (ПП)Деница Сачева (ГЕРБ-СДС)Хасан Адемов (ДПС)Мая Димитрова (БСП)Елисавета Белобрадова (ДБ)Георги Георгиев (Възраждане)
Въпросът в социологическото изследване на " Алфа Рисърч " е обвързван с повишението на пенсиите, само че и на цените: " Според прогнозите, от 1 юли междинната пенсия ще е към 660 лева Смятате ли, че това нарастване подхожда на обстановката? "

Предложението на нарастване на пенсиите

" Това, което пенсионерите могат да чакат от 1 юли, е пенсията да бе увеличена с 10%, на всички еднакъв % и коронавирус добавките да бъдат включени в пенсията, тъй че пенсионеригте да бъдат подкрепени за инфлацията ", сподели Искрен Арабаджиев от " Продължаваме промяната "

От ГЕРБ считат, че с изключение на добавките от 60 лева, към пенсиите ще се включат и добавки за равнене на прихода на пенсионерите към декември, което ще се отрази с огромна разлика сред приходите.

" За някои пенсионери ще се вкара в пенсията 110 лева, за други - 61 - това ще бъде мощно дискриминационно и ще изкриви системата ", сподели Деница Сачева.

Към сегашния миг просто са нужни антикризисни ограничения, опонира Мая Димитрова от Българска социалистическа партия.

" Всички сме наясно, че е нужна смяна в пенсионната система. За страдание тя изисква доста изчерпателен разбор и няма по какъв начин да се случи за три месеца. Смятам, че тези оферти като антикризисна мярка са нужни ", добави тя.

От " Демократична България " считат да походят деликатно към изкривяването на пенсионния модел

" Тези добавки бяха признати по предложение на опозицията още в предния парламент и бяхме под голям напън, а в този момент към този момент би трябвало да ги реформираме и да ги приведем в сходство със обществените придобивки, а пенсията да остане изчистена като доход ", разяснява Елисавета Белобрадова.

Въпреки обещанията, до момента не е изработен разбор на финансовата резистентност на пенсионната системата и предложение за промяна, счита Хасан Адемов от Движение за права и свободи. По думите му липсва финансиране.

" Гарантирани са разноски в размер на 1 400 000 лева, само че не е несъмнено дали следващата година ще ги има в бюджета. Явно парите ще се вземат от Плана за възобновяване ", сподели той.

Георги Георгиев от " Възраждане " съобщи, че нарастването от 10% ще е извънредно незадоволително за хората, които получават минимална, обществена и инвалидна пенсия.

" Това нарастване към този момент е изядено от инфлацията и хората, които отиват всеки ден в магазина да си купят самун и мляко, избират сред нужните храни за деня или това да си платят сметките ", съобщи той.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР