Увеличават се жалбите за онлайн измами, каза пред бТВ председателят

...
Увеличават се жалбите за онлайн измами, каза пред бТВ председателят
Коментари Харесай

Зачестяват измамите в онлайн търговията

Увеличават се жалбите за онлайн измами, сподели пред бТВ ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите Димитър Маргаритов. Много от жалбите са свързани с пандемията, парадоксално е, че алкохол за горене, който се оферираше за дезинфектант, до онлайн реклама за внушаемост против ковид.

В началото на пандемията жалбите бяха за изчезналите маски, дезинфектанти и други защитни средства. Увеличаването на жалбите се дължи на увеличение на търговията в онлайн пространството по време на локдауна. Наблюдаваме пазара за нелоялни търговски практики, сподели Маргаритов. Работим с ГДБОП доста добре, в случай че има сигнал за пласиране на ваксини по интернет, ще адресираме сигнала към тях. Това би било чист тип машинация, тъй като знаем, че няма ваксини на свободния пазар. Влизат в действие нови етикети на електроуредите, заяви той.

До 1500 лева са глобите за подвеждаща реклама. В оторизирани лаборатории ще се ревизира дали качествата на електроуредите дават отговор на етикета. При подозрение потребителите могат да се обръщат към комисията. Припомняме, че се вкарва обща и унифицирана енергийна канара за всички артикули, подлежащи на енергийно етикетиране, включваща класове от A до G. Повече няма да има разширения с плюсове от вида „ клас A+ “.

Също по този начин се покачват условията към съответните енергийни класове и съгласно новите етикети съществуващите на пазара най-енергоефективни модели ще заемат главно класовете B и C. Промените са според Регламент (ЕС) 2017/1369 на Европейския парламент и на Съвета от 4 юли 2017 за установяване на нормативна рамка за енергийно етикетиране и за анулация на Директива 2010/30/ЕС в Наредба за енергийното етикетиране на артикули, свързани с енергопотреблението.

Етикетът ще бъде обвързван с новата продуктова база данни на Европейски Съюз (EPREL), чрез QR код. Базата данни дава на потребителите, търговците и органите за пазарен контрол спомагателна информация за етикетираните артикули.

Смяната на етикетите ще става поетапно в границите на няколко години, като стартира със следните продуктови групи през 2021 година – От 1 март 2021 г.Битови хладилници и фризери;Перални машини и перални машини със сушилня;Съдомиялни машини; Телевизори и електронни екрани, От 1 септември 2021 година - светлинни източници. За останалите групи артикули, подлежащи на енергийно етикетиране, измежду които климатични съоръжения, барабанни сушилни машини, прахосмукачки, бойлери за гореща вода, отоплителни уреди и други, нови етикети ще се вкарат след привеждането в действие на съответните регламенти на Европейски Съюз. Очаква се това да се случи след 2022 година
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР