Увеличаването на сънливостта през деня може да бъде ранен признак

...
Увеличаването на сънливостта през деня може да бъде ранен признак
Коментари Харесай

Учени посочиха ранен признак за деменция

Увеличаването на сънливостта денем може да бъде ранен симптом на деменция. Изследването е публикувано в списанието Alzheimer`s and Dementia.

Експертите подчертаха, че увеличението на продължителността на дневния сън при възрастните хора е обвързвано с нараснал късмет за развиване на заболяването на Алцхаймер. Проучването откри, че тези, които спят повече от час денем, имат 40 % по-висок риск от развиване на деменция, в сравнение с тези, които спят по-малко от час дневно.

При участници в изследването без когнитивни увреждания, дневният сън се усилва приблизително с 11 минути годишно. При доброволци с леко когнитивно увреждане скоростта на увеличение на продължителността на съня се удвоява до 24 минути. В същото време в момента, когато пациентът е диагностициран с заболяването на Алцхаймер, темпът на повишаване съвсем се утроява, нараствайки до 68 минути.

Учените считат, че прекалено дългият дневен сън може да не е повода, а първият сигнален знак за мисловен крах.

По-рано невролог, претендент на медицинските науки, доцент от катедрата по неврология, неврохирургия и здравна генетика на Казанския държавен медицински университет Рустем Гайфутдинов  съобщи, че развиването на деменция се въздейства от генетична предразположеност, възраст, метод на живот, неприятни привички и равнище на обучение. Унаследяване на  аполипопротеиновия ген алел APOE4 усилва риска от развиване на деменция два до три пъти.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР