Увеличаването на размера на наказанията няма да намали съществено ръста

...
Увеличаването на размера на наказанията няма да намали съществено ръста
Коментари Харесай

Пламен Панайотов: Доживотният затвор без право на замяна е излишен

Увеличаването на размера на наказванията няма да понижи значително растежа на закононарушенията. Такова мнение изрази в утринния блок на bTV юристът и някогашен вицепремиер на страната проф. Пламен Панайотов във връзка желанието на страната да усили размера на наказванията за осъществено закононарушение.

,,При съзнателно ликвидиране на пътя сега глобата е от 10 до 20 години отнемане от независимост или пожизнен затвор. Ако бъдат направени измененията, глобата най-вероятно ще стане от 15 до 20 години отнемане от независимост. Виждате, че нарастването не е кой знае какъв брой доста, т.е. санкционните последствия няма да се трансформират съществено'', добави той.

Сийка Милева: Доживотен затвор за пияните и дрогирани водачи, предизвикали гибел на пътя

,,На обществото не беше обявено, че съгласно статистиката има нарастване на лицата, които използват опиати. Не става въпрос за корист или взаимозависимост, а за приложимост. Но крачката от приложимост до корист е доста дребна. Това значи, че имаме нарастване на наркотрафика у нас'', показа още проф. Панайотов.

,,Смятам, че доживотният затвор без право на подмяна като подобен тип наказателна глоба може да отпадне, защото България е единствената страна в Европа, където има два вида пожизнен затвор, сред които няма основна разлика. И в двата случая се касае за пожизнен затвор, като при единия съдът може да реши да промени наказването на срочен затвор'', обясни проф. Пламен Панайотов.

Накрая той уточни, че в доста редки случаи би трябвало да се прибягва до наказателна отговорност по отношение на лицата, които са нарушили карантината си, с изключение на в случаите, когато се касае за в действителност съществено нарушаване, което би заплашило живота и здравето на повече хора.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР