Увеличаването на пенсионната възраст и увеличаването на вноските са стабилизирали

...
Увеличаването на пенсионната възраст и увеличаването на вноските са стабилизирали
Коментари Харесай

Бисер Петков: Пенсионната система ще се стабилизира до 2037 г.


Увеличаването на пенсионната възраст и увеличението на вноските са нормализирали системата най-късно до 2037 година, когато при продължаващо застаряване и понижаване на трудещите се ще стартира утежняване в салдото й и ще би трябвало да се вземат нови ограничения.

Това изясни в студиото на „ Тази сутрин” общественият министър Бисер Петков.

Той означи, че и в сегашния миг бюджетът се постанова да подкрепя Държавното публично обезпечаване с 4,2 млн. лева, а дотацията евентуално ще се постанова да пораства. Той цитира данни на Национален статистически институт, съгласно които насъбраните пенсионни права единствено за 2015 година са 150 милиарда лева, от които едвам 9 са обезпечени в активи в т.нар трети дирек. За останалите ще се разчита на бъдещите работещи. Петков го дефинира като „ прикрит дълг” на страната.

Това не са малко пари – 150% от Брутният вътрешен продукт и 16-17 пъти сегашните разноски за пенсии.

По отношение на добавките за пенсионерите, той уточни, че за Великден по 40 лева ще получат 1 227 000 души с пенсии под линията на бедността за 2018 година – 321 лева
Бисер Петков изясни и измененията, които ще обиден новите пенсионери следващата година. Техният приход от преди 1997 година няма да се взема под внимание при изчисляването на пенсиите им. За интервала до наши дни има данни в Регистъра на обезпечените лица и по този начин няма да се наложи да се търсят документи – в това число и от от дълго време несъществуващи компании.
Така и таванът на пенсиите отпада, защото в края на 90-те е въведен оптимален застрахователен приход като натурален регулатор на размера на пенсиите. За старите пенсии таванът ще бъде вдигнат на 40% от оптималния застрахователен приход. Бисер Петков призна, че евентуално има хора, които изчакват с пенсионирането си точно поради новите правила.

Грижа за хората в неравностойно състояние

Докато за едни възрастни хора има известна възможност ситуацията да се усъвършенства, при други размерът на пенсията надалеч не е главен проблем. Получихме сигнал за бедстваща стара жена в столицата, която може да разчита само на помощта на своя съседка.

Жената е почитан доцент биолог на млади години. Преди няколко седмици губи и мъжа, и сина си. Остава сама – обездвижена в дома си. Съседката й усетила мощна миризма и схванала, че има проблем. Натъкнала се на потресаваща картина – старата жена, куче и котка, които не са яли нищо 3 седмици. Четвърти ден се грижи за тях.

След наш сигнал обществените служби посетиха дамата. Видяха крайната бедност, в която живее и предложиха да я настанят в дом за остарели хора. Тя обаче не желае, а без предпочитание на жителите обществените не могат да създадат нищо, в случай че не е назначен настойник.
Предстои дамата да бъде прегледана от лекар. На този стадий ориста й остава неразбираема.
Министър Петков разяснява, че изискванията в обществените услуги като препоръчаната на старата жена са положителни, само че фактически доста хора в нейното състояние не желаят да напущат домовете си. Заради това и се развива грижата в домашна среда.

Той още веднъж се разгласи за промяна на ТЕЛК, насочена не към оценка на трайно изгубена продуктивност, а към обмисляне какво може да работи индивидът.

„ Не бива да се бави тази промяна, за която всички са съгласни, че би трябвало да се случи, само че когато се стигне до съответни дейности се стачкува и не се възприема”, означи общественият министър.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР