Увеличаването на капацитета на отбранителната ни индустрия за произвеждане на

...
Увеличаването на капацитета на отбранителната ни индустрия за произвеждане на
Коментари Харесай

Бретон пред Политико: България има капацитет да увеличи значително производството на боеприпаси

Увеличаването на потенциала на отбранителната ни промишленост за производство на повече муниции, нужни за попълването на запасите на страните-членки на Европейски Съюз и НАТО. Това е била главната тематика на диалозите с европейския комисар по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон, който през вчерашния ден се срещна с оръжейни производители у нас.

 

Кръгова търговия - това е схемата, посредством която България може да помогне за въоръжаване с боеприпаси на Украйна.

 

Българските компании " имат потенциала да усилят доставките до актуалните си клиенти, които са членове на Европейски Съюз. Страните, които имат ресурси, ще могат да ги дадат на Украйна, а производителите ще могат да усилят продукцията си, с цел да попълнят тези ресурси. За мен беше доста значимо да имам тази гаранция ", споделя еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон за " Политико " във връзка вчерашната си аудиенция в София и в оръжейните фабрики в региона на Сопот.

 

Според брюкселското издание той е оглеждал за заводи в България, които да се включат в огромно увеличение на производството на муниции за доставка на Украйна.

 

Говорейки за " Политико ", до момента в който е в България, той споделя, че е време да се премине от проекти към деяние, да се разпознават фабриките, които могат бързо да усилят производството, какви са техните потребности и потенциал и да се плануват евентуални проблематични места във веригата за доставки.

 

" Миналата седмица (върховният представител на Европейски Съюз по външните работи) Жозеп Борел и аз предложихме този проект за увеличение на производството и в този момент съм на място. " добавя Бретон. След визитата на три " класифицирани индустриални площадки " - едната от тях е държавната ВМЗ, той разяснява, че " България има добър потенциал да усили доста производството в границите на времева рамка, която може да е съвместима с това, което търсим ", споделя Бретон.

Запитан за евентуалния риск да се разчита на страна с прословуто другарски надъхан към Русия хайлайф, Бретон упорства, че е останал поощрен от позитивните сигнали от служебното държавно управление в София и не се тормози за надеждността на страната, когато става въпрос за попълване на запасите от боеприпаси на страните от Европейски Съюз.

" Не виждам особени политически опасности ", упорства Бретон и на въпрос за проруската позиция на Радев, показва " Политико ". " Министърът на защитата, който е доста непосредствен с сегашния президент, ме предложения на това посещаване през днешния ден. "

България е в невъзможност, откогато прозападното държавно управление на премиера Кирил Петков беше насила да подаде оставка предишния юни, като предстоят нови избори след няколко седмици, изяснява изданието.

Еврокомисар Тиери Бретон ще пътува също до Словакия, Чехия, Полша, Франция и Румъния като част от " отбранителна обиколка " на страни, които имат капацитета да усилят производството на боеприпаси.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР