Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Още по темата Има ли

...
Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Още по темата Има ли
Коментари Харесай

Затишие след IT бурята на Уолстрийт


Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Още по тематиката
Има ли място за още борсов оптимизъм

Или какво да чакаме през втората половина на годината на пазарите
30 юни 2017
Борсите в Съединени американски щати одобриха без възторг проектите за данъчна промяна

Президентът Тръмп желае да смъкна корпоративната ставка от 35% на 15%, само че ще му е нужна поддръжка и от демократите
26 апр 2017
Осем години игра на бикове

От дъното през 2009-та до момента S&P 500 е повишен с 250%. За да се трансформира в най-дългият в историята, бичият пазар би трябвало да продължи до 2021 година
17 мар 2017 В края на мината седмица софтуерните акции на Уолстрийт регистрираха най-големия си дневен спад от 22 месеца насам. В началото на тази компании като Фейсбук, Amazon.com и Alphabet губеха над 5% сумарно, до момента в който в това време американските финансови институции и показателят S&P 500 продължаваха да се повишават. Очевидно ставаше трансфер на средства от едни акции към други. И двете придвижвания имат своето пояснение, обвързвано с новите данъчни политики на Белия дом. Първо администрацията на Доналд Тръмп разгласи огромно понижаване на налозите, като корпоративният ще падне от 35% на 20%. В събота пък Американският сенат одобри програмата, която е най-сериозната от ръководството на Роналд Рейгън пред 80-те години на XX в.

Мерките изясняват за какво банките са най-растящите акции в последно време - три от четирите най-големи компании в S&P 500, плащащи най-вече налози, са финансови групи. За последните 12 месеца в JPMorgan Chase са платили 9 милиарда $, следвани от Wells Fargo с 8.7 милиарда $ и Bank of America с 8.5 милиарда $. Единственият колос пред тях по този индикатор е Apple, която е платила 15.7 милиарда $ с помощта на големия триумф на iPhone. Alphabet, Фейсбук и Аmazon също са в топ 20 на данъкоплатците в показателя. Първоначално очевидно вложителите са се хванали за безспорната стойност на платените налози.

Леко със пристрастеностите

Финансовият уебсайт MarketWatch обаче направи калкулатор, който пресмята ефикасната годишна ставка на корпоративния налог на фирмите от S&P500 в %. Показателят взима поради няколко разнообразни счетоводни фактора и събития. Например отписвания на активи и вложения, признание на разноски, локални налози и такси, санкции и заплащания по регулаторни и правни съглашения, изнасяне на активност зад граница и други, които въздействат върху образуване на облагата за облагане. Използвани са данни за последните 11 години от обществените доклади и ведомостите, разкривани пред Комисията по скъпите бумаги и фондовите тържища (SEC). Калкулаторът демонстрира, че най-голяма данъчна тежест от топ 5 фирмите по капиталзация има Фейсбук - над 40% (виж таблицата). Тоест при спад на ставката на корпоративния налог до 20% обществената мрежа би имала най-голяма изгода. С един от на-високите индикатори е петролната Chevron - 43%.

При Alphabet (Google) да вземем за пример тя е доста по-близо до 20% и данъчните промени би трябвало да имат по-малък позитивен резултат. Все отново изчисленията демонстрират, че междинният ефикасен данъчен рейт за финансовият бранш е 28.8%, до момента в който за IT той e 25%, което може да се одобри като някакъв претекст зад дейностите на вложителите. Има браншове, които въобще няма да бъдат наранени от измененията - да вземем за пример REIT`s, фондовете за парцели, аналог на АДСИЦ тук, които са освободени от налог облага - при тях коефициентът на MarketWatch резонно е съвсем 0.

По-различни сигнали

Ако обаче Фейсбук и Amazon са измежду фирмите с най-голяма сума платени налози и с висока ефикасна годишна данъчна ставка, за какво и техните бумаги не се повишават? Това може да е предупреждение за нещо по-голямо. Преди време Даниел Пинто, който управлява капиталовото крило на JPMorgan Chase, предизвести, че в близко бъдеще на финансовия пазар може да следва внезапна промяна. Ако това се случи, е разумно първите сигнали да са при софтуерните компании, защото те имат по-висока оценка от компаниите от други промишлености. Според доста вложители сега акциите се търгуват покрай най-високите равнища и няма изгледи нещо да се промени до края на годината. Постепенно нещата се успокоиха и софтуерните акции възвърнаха част от загубите за 5 дни. Тоест на вложители и спекуланти им е трябвало време да наредят пъзела. Засега.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР