Увеличаване на порционните пари за военнослужещите на 200 лв. на

...
Увеличаване на порционните пари за военнослужещите на 200 лв. на
Коментари Харесай

Янев предлага увеличаване на парите за храна за военните на 200 лв. на месец

Увеличаване на порционните пари за военнослужещите на 200 лева . на месец и увеличение на издръжката на висшите военни учебни заведения предлага министър Стефан Янев във връзка със структурата на военния бюджет за 2022 година

Министърът на защитата взе участие в съвещанието на парламентарната комисия по защита , която с 8 гласа " за ", 4 " срещу " и трима " въздържали се " одобри държавния проектобюджет за 2022 година в частта за защита.

Стефан Янев сподели, че предложенията, изложени от него и пред държавното управление при гласуването на проектобюджета, би трябвало да бъдат осъществени във допустимо най-кратък период, при опция в този момент, при гледането на бюджета.

Предложенията са свързани с действителното положение на обществения и мотивационния пакет за военнослужещите. Предвид обстоятелството, че сега няма ясно изразен параметър, върху който да се усилват приходите, общественият пакет за хората в защитата, предвиждаме равнене на един индикатор - така наречен порционни пари за армията, уточни Стефан Янев.

В армията в този момент порционните пари са 120 лева на месец . Янев предлага част от парите, които сега са в централния бюджет - тези 77 млн. лева, планувани за персонален състав и отплата при освобождение, да бъдат пренасочени в главния бюджет на МО и да бъдат употребявани за повишение на порционните пари от 120 лева на 200 лева на месец. Ако това стане с приемането на бюджета, от 1 април приблизителната сума, която ще е нужна до края на годината за разноски за храна е от порядъка на 27 млн лева ., изясни министърът.

Вторият приоритет, който Стефан Янев сложи, касае издръжката на висшите военни учебни заведения. През последните пет-шест години прехвърлянето от държавния бюджет, който се трансферира към МО по повод издръжката на висшите военни учебни заведения не е променян и в настоящия бюджет не се планува да бъде изменен, той е от порядъка на 36 млн. лева, сподели министърът. Идентифицирани са редица проблеми, дефицит, недофинансиране и в последна сметка това, което се опитваме да създадем, е равнопоставеност сред преподавателите и студентите във висшите военни учебни заведения с тези от останалите висши учебни заведения в страната, уточни Стефан Янев. Според направени планове от МО, с цел да се реализира тази равнопоставеност и да не се даде опция за отлив на преподаватели от висшите военни учебни заведения, се планува нарастване на този бюджет с към 11 млн лева В рамките на тези средства за Военна академия се планува нарастване към 2,5 млн.лв., за Националния боен университет - с към 5,2 млн.лв., за Висшето военоморско учебно заведение с към 2,4 млн. лева, за Висшето военновъздушно учебно заведение с 829 000 лева

Това са двата целта, които предлагаме, от тези 77 млн. лева от централния бюджет да бъдат понижени със съответните към 38 млн. лева и остатъкът да си остане в централния бюджет, а МО да разполага с тези 38 млн. лева за тези две цели, уточни Стефан Янев.

Министърът сподели още, че третото предложение, обвързвано с придобиване на трикоординатни радари за въоръжените сили, ще бъде вероятно препоръчано при бъдеща актуализация на бюджета, която, както беше заявено, може да има в средата на годината.

Третият приоритет е придобиването на трикоординатни радари за въоръжените сили , защото целият пакет от качества, който допуска 7 или 8 радари надвишава 300 млн. лева и когато сме подготвени с плановете и с хипотетичната скица, по която можем да осъществяваме този вид покупка, тогава ще създадем нужното, в случай че е допустимо в границите на актуализацията на тазгодишния бюджет в средата на годината, сподели министър Янев.

На въпрос какъв небосвод се слага за създаване на батальонната бойна група Стефан Янев сподели, че няма явен отговор все още, прави се разбор на положението на това, на което се стъпва и какво ще е належащо да се дооборудва. Сформирането на батальонната бойна група може да стане в границите на идващите няколко месеца.

Някой от разпознатите дефицити, които е належащо да се попълнят, могат да бъдат разсрочени във времето, в идващите няколко месеца, в това число и след средата на годината, сподели Янев.

Нека да не бързаме с всички тези сметки, по кое време какво можем да създадем, защото към момента политическо решение в границите на НАТО няма , добави той. Министърът сподели, че политическо решение ще бъде взето вероятно на срещата на министрите на защитата от НАТО идната седмица. Тогава откакто е явен какъв е мандатът, ще влезем допълнително елементи и ще търсим военно-техническата експертиза, която ще ни каже вероятните периоди, сподели министърът.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР