Увеличава се броят на случаи, при които има основание да

...
Увеличава се броят на случаи, при които има основание да
Коментари Харесай

Съдът все по-често реже КПКОНПИ за дела за незаконно имущество

Увеличава се броят на случаи, при които има съображение да се стига до съд поради евентуално нелегално добито имущество, биват блокирани от Темида. Става въпрос за няколко съдилища в страната, а от септември насам 5 каузи за лишаване на парцели на обща стойност към 25 млн. лв. са били спрени. Формалната причина е, че Комисията за битка с корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ), както е цялото име на " Антикорупция ", не е внесла искове в съда в границите на година и три месеца или най-късно година и девет месеца след старта на инспекцията за противоречие, твърди в. " 24 часа ".
Едно от последните прекъснати каузи е за конфискация на имущество за 11 млн. лева от подсъдими, които са упрекнати като членове на проведена незаконна група за данъчни закононарушения. Определението е на Софийския градски съд и е от 3 октомври.
Ден по-рано - на 2 октомври, с решение в същия дух излиза и Разградският областен съд. Той пък приключва дело за конфискация на парцели за 349 616,06 лева На 30 октомври различен състав на разградския съд също поставя точка на развой за лишаване на имущество на обща стойност от 285 291,87лв. Тенденцията се задържа - на 8 ноември същото се случва и с дело за конфискация на парцели в размер на 244 308,77лв., отново в Разград.
Едно от първите прекъснати каузи от тази поредност е от септември. То е във Варненския областен съд и е за имущество за 10 450 656,87 лева
Основанието е, че КПКОНПИ може да ревизира за какво има противоречие сред приходи и имущество за 1 година и да удължи периода с още половин година, само че по-късно, в границите на 3 месеца, би трябвало да внесе иск в съда. Ако не направи по този начин, основанието да се лишава имущество пада.
Казусът стига и до Върховния касационен съд, който на 18 юли тази година образува тълкувателно дело. Всъщност прекратяването на делата нараства лавинообразно по-късно. До него се стига, тъй като се оказва, че не всички висши съдии са на едно мнение. Според няколко правосъдни състава на ръководения от Лозан Панов Върховен касационен съд неспазването на периодите " не съставлява безспорна процесуална спънка за пораждане на правото на иск на комисията ". През февруари следващата година обаче ще стане ясно дали това мнение ще се трансформира в тълкувателно решение - тогава ще се организира Общо заседание на Върховен касационен съд.
Отделно би трябвало да излезе и пояснение дали при прекъснато наказателно произвеждане може да се внася иск. Ако се окаже, че не може, това също ще значи проблем за доста каузи. Такъв е казусът с Георги Вълев от " Килърите " - КПКОНПИ внася иск 7 години след привършване на инспекцията и на първа инстанция, във Велико Търново, искът е отритнат.
Към момента КПКОНПИ води 315 каузи за лишаване на нелегално добито имущество - по закона, анулиран при започване на 2018 година, и 500 по закона, анулиран през 2012 година. Досега, откогато съществува (от 2006 година насам), комисията е конфискувала активи за малко над 121 млн. лв..
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР