Уважаеми съграждани!България има много велики дати, които през вековете светят

...
Уважаеми съграждани!България има много велики дати, които през вековете светят
Коментари Харесай

Поздравление на кмета на Ловеч по повод 6 септември - Ден на Съединението

Уважаеми съграждани!
България има доста велики дати, които през вековете светят с непреходна светлина. Няма по какъв начин да не забележим датата  6 септември 1885 година Празнуваме обединяването на Княжество България и Източна Румелия.  Събитието  се управлява от следващия Български скришен централен революционен комитет и става след поредност протести в разнообразни градове на Източна Румелия, довели до боен прелом, подсилен от българския княз Александър I.
На процедура Съединението дефинира ориста на България за години напред.
Вече изминаха 138 години от славните събития в Пловдив. Но ние още помним думите на нашите прародители, които раздрусаха Европа: " Братя! Часът на нашето съединяване удари! " Нека отдадем респект на дейците от това време.
Днешният българин продължава да носи в сърцето си идеалите на дейците на Съединението. Превратностите не пречупиха душата на народа ни. Напротив – станахме по-мъдри и мощни в отстояването на националните ни ползи, в построяването на трайно единение сред всички българи у нас и по света.
Това е изключително значимо в този момент, когато на Стария континент втора година продължава да бушува война. Няма да се преборим с милитаризма, в случай че не усещаме силата на съединението. Това значи да  работим дружно за едно по-добро, несъмнено и спокойно бъдеще. Само по този начин бъдем почтени почитатели на идеалите на Съединението.
Честит празник, българи!
Корнелия Маринова,
Кмет на Община Ловеч
 
Ловеч означи  6 септември – празник  на Съединението, с концерт  на  Общинския духов оркестър с началник Тотко Рогашки. Изявата притегли аудитория в градската градина пред Ловчанско читалище " Наука - 1870 година "
 
Програмата на оркестъра  бе формирана от разнородни музикални пиеси, които сътвориха празнично въодушевление на присъстващите. Звучаха възрожденски мелодии, евъргрийн, джаз и най-после национални хора. Най-малките измежду публиката се хванаха  за ръце и извиха детско хоро.
 
 Духов оркестър на град Ловеч Духов оркестър на град Ловеч Източник: Община Ловеч
Сред жителите бяха и кметът на Община Ловеч  Корнелия Маринова, заместник-кметът Венцислав Христов, общински съветници. Тази година се навършват 138 години от оповестеното в Пловдив съединяване на Княжество България с Източна Румелия. Празникът дълги години бе подценяван за сметка на комунистическите дати 9 септември и 7 ноември, само че през днешния ден е в празничния календар на страната.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР