Уважаеми български потребители! Обръщам се към всеки един от Вас, независимо

...
Уважаеми български потребители!
Обръщам се към всеки един от Вас, независимо
Коментари Харесай

Емил Георгиев, Председател на ФПБ: Българските потребители сме най-ощетените в целия ЕС.

Уважаеми български консуматори!

Обръщам се към всеки един от Вас, без значение от Вашата етническа, религиозна или партийна принадлежност.

Подложени сме на какви ли не издевателства. Преминахме през двойния стандарт на питателните артикули, а софийските консуматори още сме в смъртната прегръдка на Топлофикация София.

Дойде ред и трите мобилни оператори да издевателстват над потребителите на мобилни услуги.

Те са наясно, че при нелоялни търговски практики глобите са незначителни в размер на не повече от 50 хил.лв.

За последните години за нелоялна комерсиална процедура трите мобилни оператори Виваком, А1 и Йетел са били глобени 60 пъти в размер на не повече от 3 благ.лв.

В същото време оборота на трите оператора е в размер на стотици милиони лв.. И по тази причина тези " клетници " си разрешават да спонсорират елитни футболни клубове в България.

В същото време Европейска инструкция от 2019 година изисква в Закона за отбрана на потребителите на териториите на страните членки на Европейски Съюз за нелоялна комерсиална процедура да се постанова глоба в размер на 4% от оборота на оператора.

От директивата излиза наяве също по този начин, че в случай че оборота не може да бъде избран, глобата е в размер на 2 милиона евро. С други думи, прилаганата в България глоба няма възпиращ резултат.

Казано по различен метод, в нашата страна е основан извънреден комфорт за мобилните оператори. Затова те се усещат недосегаеми.

Уважаеми български консуматори, през май т.г. се навършват 34 години от учредяването на първата потребителска организация, Федерацията на потребителите в България. Както и в доста други случаи през тези години, по този начин и в тази ситуация с мобилните оператори, не можем да останем безразлични към желанието на операторите едностранно да усилят таксата за услуги, което всъщност е нелоялна комерсиална процедура.

Затова Федерацията на потребителите в България стартира акция за завеждане на групов иск от името на потребителите пред упълномощените държавни органи за въздържане на желанията на трите мобилни оператори.

За да се включите в груповия иск, попълнете приложеното искане и го изпратете края на м.февруари до

Федерация на потребителите в България /ФПБ/ на ел.поща: [email protected], или и на пощенски адрес: София 1000, ул. " Веслец " № 2, Федерация на потребителите в България.

Емил Георгиев /Председател на ФПБ/:

ДО

ФЕДЕРАЦИЯ НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ В БЪЛГАРИЯ

СОФИЯ 1000, УЛ. " ВЕСЛЕЦ " №2

Е-mail: fcb @ potrebiteli - bg.org

ИСКАНЕ

от...........................................................................

адрес:.................................................................................

телефон за връзка:......................................

ОТНОСНО : Предявяване на групов иск във връзка с неравноправна уговорка в общите условия на договорите, предлагани от мобилните оператори на потребителите

УВАЖАЕМИ Г-Н ПРЕДСЕДАТЕЛ,

Като консуматор на универсална далекосъобщителна услуга по контракт с мобилния оператор...................... смятам, че ползите ми са повредени от съществуването на неравноправна уговорка в предлаганите от този оператор Общи условия на потребителите. По-специално това е уредената опция за търговеца да трансформира едностранно цената на услугата, предмет на контракта, индексирайки я с годишния % на инфлация, разгласен от Националния статистически институт. При това потребителят няма опция едностранно да приключи контракта, без да дължи наказателна клауза, както и няма реципрочно право при положение на разгласен % на дефлация да претендира понижаване цената на услугата. От въпросното нарушаване са наранени на практика всички консуматори, страни по контракти с посочения оператор.

Предвид горното Ви апелирам на съображение член 186, алинея 1 от Закона за отбрана на потребителите, като представляващ авторитетна неправителствена организация за отбрана на потребителите, да предявите иск за прекратяване на това деяние, което е в нарушаване на груповите ползи на потребителите според т. 1 от алинея 2 на цитирания нагоре законов текст.





Дата:......... 2024 година С почитание,

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР