Утвърждаването на България като регионален център на информационните технологии в

...
Утвърждаването на България като регионален център на информационните технологии в
Коментари Харесай

Румен Радев и емирът на Катар обсъдиха перспективите за двустранно инвестиционно сътрудничество

Утвърждаването на България като районен център на осведомителните технологии в Югоизточна Европа и бързото развиване на телекомуникациите и туризма основават предпоставки за привличането на вложения от Катар в тези бързо разрастващи се браншове на българската стопанска система за установяването на взаимноизгодни партньорства.

Това беше позицията на президента Румен Радев и на Н.В. емира на Държавата Катар Шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани, който е на държавно посещаване у нас по покана на българския президент, оповестиха от прессекретариата на президента.

Двамата държавни глави разискаха редица планове от съвместен интерес в областта на земеделието и производството на храни, транспортната инфраструктура, енергетиката, науката и образованието, спорта и други. Проектът за построяването на Институт за стабилно развиване в България с технология от ЦЕРН, в който да бъде основан и център за лекуване на онкологични болести с адронна терапия и образование на физици, беше откроен като изключително перспективен по време на пленарните диалози на формалните делегации на двете страни за привличането на вложения от чужбина и установяването на научни партньорства. Страната ни има интерес да употребява и опита на Катар в построяването на интермодални пристанища, както и за привличането на вложения в построяването и развиването на инфраструктура у нас, която е част от европейските транспортни коридори, беше очебийно още на срещата.

Усилията на България за енергийна диверсификация и доставки на природен газ за страната ни от Държавата Катар също бяха разисквани по време на диалозите сред формалните делегации и беше изразена позицията на страната ни декларираният интерес за партньорство да бъде надграден със сключването на двустранен контракт.

Като изключително перспективна сфера от съвместен интерес беше маркиран обменът на вложения и опит в областта на земеделието и построяването на аграрни ферми у нас, които да осъществят своята продукция в Катар.

В рамките на визитата на Шейх Тамим бин Хамад ал-Тани в София се организира Българо-катарски бизнес конгрес с присъединяване на над 60 бизнесмени от Катар и ще бъдат подписани редица документи за двустранно съдействие сред Република България и Държавата Катар в региона на енергетиката, младежта, културата и спорта, образованието и науката и предприемачеството.

В качеството си на ръководител на Съвета на Европейски Съюз, България ще продължи да поддържа интернационалните начинания за подсилване на съдействието и политическия разговор за стабилизиране на района на Персийския залив, акцентира Румен Радев. Държавният глава беше безапелационен, че мирните договаряния и интернационалната дипломация следва да бъдат насърчени за превъзмогване на провокациите. „ Преговорите и взаимното ценене на ползите на страните са безалтернативни в процеса на разрешаването на актуалните проблеми в Персийския залив. Стабилността и сигурността на страните-членки на Съюза за съдействие в Залива е от основно значение за България и Европа “, съобщи президентът.

По време на срещата си с емира на Държавата Катар беше изразена и признателността на страната ни за поддръжката, която близкоизточната страна и Негово Височество Емира-баща, шейх Хамад бин Халифа Ал Тани оказаха за освобождението на наказаните на гибел в Либия български медици.

По-рано през днешния ден пред президентската институция се състоя церемонията по формалното посрещане на Шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани в България. Двамата държавни глави организираха персонална среща и разгледаха центъра на София, както и културно-исторически забележителности в столицата. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР