Утре в Комисията по образование и наука ще бъде разгледан

...
Утре в Комисията по образование и наука ще бъде разгледан
Коментари Харесай

Синдикатите с подкрепа за идеите на „Възраждане“ за промени в образованието

Утре в Комисията по обучение и просвета ще бъде прегледан законопроектът, импортиран от „ Възраждане ", за изменение и допълнение на Закона за предучилищното и учебното обучение.

Законопроектът е импортиран от парламентарната група по концепция на народните представители Ивайло Папов и Димитър Пашев, оповестиха от пресцентъра на партията. И двамата са с дълготраен стаж в просветителната система и познават добре както преимуществата ѝ, по този начин и това, което би трябвало да се промени, с цел да работи тя дейно.

Законопроектът е получил мненията на синдикатите като в тях доминира поддръжката за препоръчаното в него. Становищата може да прочетете на уеб страницата на Народното събрание в раздел „ Комисия по образованието и науката ".

От мненията е видно, че една от препоръчаните от „ Възраждане " промени провокира разнопосочни отзиви. Тя касае мандатността на шефовете.

Директорът на учебното заведение е доста основна позиция за действието на всяко образователно заведение. Директорът е шеф на педагогическия и непедагогическия личен състав в учебното заведение и има определяща роля в цялостната организация на работния развой. Неговата мотивация за работа е от главно значение за успеваемостта му. Сегашното законодателство и нормативната уредба не съдържат никакви регламентирани периоди, при които степента на осъществяване на учебната тактика и цялостните резултати от работата на шефа да са основа за оставането му на поста или за провеждането на нов конкурс.

Липсата на мандатност за длъжността „ шеф " в системата на образованието може да се схване като недемократична и създаваща предпоставки от загуба на мотивация за работа до чувство за несменяемост. Предложението за смяна включва и присъединяване на представител на Педагогическия съвет в състезанието за избор на шеф за съответното учебно заведение.

В предлагането на вносителите влиза също връщането на опцията учениците от втори до четвърти клас да повтарят образователната годината, в случай че не са покрили минималните критерии. Така в горен клас, без значение от постигнатите резултати, ще минават единствено първолаците и ще се ускори контрола върху усвоените познания в начална степен.

Законопроектът планува още отпадане на атестацията на педагогическите експерти, която от самото си въвеждане не среща утвърждението на общността поради чисто формалния си темперамент.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР