Утре в Благоевград отваря врати македонски клуб, създаден от частни

...
Утре в Благоевград отваря врати македонски клуб, създаден от частни
Коментари Харесай

Скопие изпраща официално искане за кутурен център в Благоевград

" Утре в Благоевград отваря порти македонски клуб, основан от частни лица, и аз споделих, че искащите могат да отидат. Как регистриран той, преценят институциите в България, по този начин както и основаването на български клубове у нас е преценка на нашите институции. " Това съобщи министър председателят на районен съд Македония Димитър Ковачевски в отговор на журналистически въпрос след церемонията по откриването на жепе правата Куманово-Беляковце-Крива Паланка от паневропейския кулоар 8. Откриването на клуба " Никола Вапцаров " на следващия ден в Благоевград бе значителен миг от събитието.

Ковачевски сподели, че би трябвало да се образуват организации и да се провеждат събития сред двете страни, които да сближават жителите, страните и институциите, а не да се ползва реторика, която се практикува отдавна. Бих желал също да прибавя, че през летните месеци споделих, че като страна посредством Министерството на културата и държавното управление ще отправим искане към България за разкриване на формален македонски културен център в Благоевград, какъвто имаме в София, Тирана и Сараево и други градове, посредством които ще бъде допустимо да се поддържа македонската просвета и литература и жителите, които се дефинират като македонци, да се допират до нея ” добави той.

От своя страна, министър председателят ни Гълъб Донев съобщи, че клубът е иницииран и финансиран от организации с емфатичен антиевропейски профил, които не са регистрирани у нас, съобщи БНР. Донев удостовери, че ще бъдат взети всички нужни ограничения за сигурност при откриването. Държавата не може да се меси в частна самодейност и правото за свободно сдружаване, акцентира министър председателят, само че изрази терзание от организацията, виновна за основаването на този клуб:

" Този клуб, който ще бъде открит на следващия ден в град Благоевград, е организация, която е неконституционна и тя не е записана по законите в България. Още повече финансирането на този клуб, както показа и министър председателят Ковачевски, е от организация в Канада, която има много съмнителни антиевропейски, антиамерикански, антисемитски в послания и работи в тази тенденция ", съобщи министър председателят ни. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР