Утре ще внеса писмо, че оттеглям кандидатурата си за министър-председател.

...
Утре ще внеса писмо, че оттеглям кандидатурата си за министър-председател.
Коментари Харесай

Мария Габриел оттегля кандидатурата си за министър-председател

Утре ще внеса писмо, че отдръпвам кандидатурата си за министър-председател. ГЕРБ няма да взе участие в договаряния за втори мандат. Това сподели на брифинг в централата на ГЕРБ вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел.

" Разговорите продължиха и през последните дни. Благодари за търпението, причините и разискванията ", с тези думи стартира брифинга Мария Габриел.

Тя особено благодари на акад. Денков, с който " не прекрачихме граници, след които диалогът посред ни би бил неосъществим. "

" Последните 9 месеца видяхме, че значими промени се случват с ГЕРБ. В името на това България да има държавно управление имаше диалози последните три дни. ГЕРБ още веднъж отстъпи. В този миг вместо това да бъде оценено постъпи ново искане. Казваме " не " на непрекъснатите нови условия. Това изпълва групата на ГЕРБ с непоносимост настояването ни за споделена отговорност да бъде разбрано. Искам да изразя страдание от създалата се обстановка, в която е видно, че бяха направени доста отстъпки, само че имаме солидна основа. За страдание се обрисува да се върнем на тях след избори. Трето, ще остана като вицепремиер и министър на външните работи, с цел да правя своята работа до ден финален на това държавно управление. Четвърто, в опцията за избори - акцията ще зависи от нас. Дали ще се манипулира мнение, дали ще се играе със страхът, или ще има значим спор или ще се отиде на договаряния след избори. "

Гледайте онлайн тук или на.



Преговорите за кабинет с ротация на министър председателите започнаха още преди връчването на мандата на ГЕРБ-СДС. За да получат мандата, дружно отидоха преговорният екип на най-голямата парламентарна група, министър председателят в оставка Николай Денков и ръководителят на ПГ на ПП-ДБ Кирил Петков. Но общите прояви стигнаха до тук.

След дадена пролонгация за общо решение за състав на кабинета, на втория ден Мария Габриел отиде на " Дондуков " 2 при президента Румен Радев с подготвен състав на кабинет, само че единствено със свои съпартийци. А досегашните некоалиционни сътрудници на специфична конференция по-късно денем се разграничиха от предлагането и отхвърлиха предложенията за министри от техните редици да са се съгласявали.

Обидни квалификации и обвинявания сътвориха в допълнение напрежение сред представителите на некоалицията. От ГЕРБ-СДС приканиха за извинения, а от ПП-ДБ обявиха желание да продължат договарянията при покана.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР