Утре е сирни Заговезни.Денят, в който искаме прошка и даваме

...
Утре е сирни Заговезни.Денят, в който искаме прошка и даваме
Коментари Харесай

Интересни предложения за трапезата на Сирни Заговезни

Утре е сирни Заговезни.

Денят, в който желаеме амнистия и даваме амнистия.

Това е последния ден, на който се яде млечна храна. След това стартира Великият пост.

На трапезата на Сирни Заговезни участват ястия, направени от сирене, яйца, масло и мляко. Продуктите са скотски, само че без месо. Традиционни ястия са баницата със сирене и бялата халва с ядки.

Халвата се употребява за обичая хамкане – връзва се за конец и всички подред се пробват да я лапнат, без да употребяват ръцете си. Хората имат вяра, че който успее да отхапе първи, ще бъде здрав и цветущ през годината.

Публикуваме няколко оферти за празничната софра, с които да зарадвате околните си:

Класическа баница с Чипровски кори

Необходими артикули:
Кутия Чипровски кори за баница5-6 бр. яйца9-10 с.л. олио1 щипка сода бикарбонат300-400 г сирене
Начин на подготвяне:

Приготвяме 2 тави алпака. В едната слагаме вода и щипка сода бикарбонат, която служи за намокряне на корите. Втората тава е за разпореждане на баницата.

В едната се намокря кората с хладка вода за няколко секунди и от двете страни. Реди се поредно кора, примес, като най-после завършите с кора и напълно минимално количество от сместа.

Пече се на незагрята фурна на 180 градуса за към 45 мин.

Шишчетата с пъдпъдъчи яйца

Необходими артикули:

20 пъдпъдъчи яйца

20 чери доматчета

3 супени лъжици майонеза и малко за декорация

1/2 чаена чаша цедено кисело мляко

сол и къри на усет

Начин на подготвяне:

Първо пригответе соса – загрейте кърито на изсъхнал тиган към минута на муден огън. Добавете го в цеденото кисело мляко, прибавете майонезата и солта, разбъркайте и оставете в хладилника за два часа.

Сварете пъдпъдъчите яйца за пет минути. Охладете ги в студена вода, с цел да ги обелите по-лесно. Отрежете горната една трета от доматчетата, извадете с лъжичка месестата част, поръсете ги от вътрешната страна с малко сол и сложете алените шапчици върху яйцата.

Върху дървените шишчета нанижете по две гъбки от яйце с домат и украсете шапчиците на гъбките с точици от майонеза, с цел да са по-красиви.

Пригответе яйца със сметана. Необходими са ви четири кокоши яйца, половин чаена чаша сметана, една супена лъжица нарязан копър.

Сварете яйцата, нарежете ги на дебели кръгове, наредете ги в тавичка, посолете, залейте със сметаната и запечете за 10 минути на фурна. Поръсете с копър.

Печена риба в кора от морска сол

Необходими артикули:
До 1.5 кг морска риба с бяло месо (ципура или лаврак например)3-4 резена лимон1 с.л. зехтин1-2 стръка свеж босилек2 кг едра морска сол2 белтъкаЧерен пипер
Начин на подготвяне:

Загрейте фурната до 230 градуса. Ако рибата не е почистена авансово, почистете я от вътрешностите и люспите, измийте я и я подсушете. След това я намажете от вътрешната страна и извън със зехтина и я овкусете с черния пипер. Във вътрешността на рибата поставете лимоните и босилека.

В купа смесете морската сол и белтъците, до момента в който солта се овлажни отмерено. В тава върху хартия за печене разпределете част от сместа, върху нея - рибата, която по-късно компактно покрийте с останалата сол. Ястието би трябвало да се пече към 30 мин.

След като го извадите от фурната, оставете да умря за 10 мин. и чак тогава сервирайте.

Рибата може да се сервира с гарнитура от задушени или печени на скара зеленчуци или прясна салата.

Домашно крема сирене с подправки

Необходими артикули:
1 литър пълномаслено прясно мляко1 лимонСол на вкусПо една щипка изсъхнал босилек, риган и мащерка
Начин на подготвяне:

Изсипете млякото в тенджера и го загрейте на междинна температура на котлона. Когато заври, прибавете сока на лимона и изключете печката. След малко ще забележите по какъв начин от пресеченото мляко стартира да се образува извара. Прецедете я през тензух и цедилка, след което я изплакнете за малко със студена вода. Изцедете още веднъж.

Сложете изварата в кухненски робот или блендер, овкусете със сол и разбъркайте добре сместа с уреда. Финалният резултат би трябвало да е пухкаво и леко крема сирене, което е готово за мазане върху крекери, сухари или просто върху топла питка.

За да стане по-апетитно, прибавете подправките и разбъркайте деликатно с лъжица. Пожелание може да се прибави и чесън за лют усет.

Оризов пудинг

Необходими артикули за 4 порции:
¾ чаша бял ориз2 ч.ч. мляко1/3 ч.ч. захар¼ ч.л. сол1 разрушено яйце2/3 ч.ч. златни стафиди1 с.л. масло½ ч.л. дестилат от ванилия
Начин на подготвяне:

Сложете в тенджера чаша и половина вода и я сложете на котлона. След като заври, прибавете ориза и разбъркайте.

Намалете температурата на слаб огън, покрийте съда и оставете да къкри за 20 мин. Отцедете ориза, когато е подготвен, върнете го в тенджерата и прибавете ½ от млякото, захарта и солта.

Гответе на междинна температура, до момента в който сместа се сгъсти и стане кремообразна. Сложете останалото мляко, яйцето и стафидите. Не забравяйте от самото начало да разбърквате непрестанно, с цел да не загори оризът.

Отстранете от котлона и прибавете маслото и ванилията. Оризовият пудинг е подготвен, а при предпочитание, може да поръсите с малко канела.

Приятен вкус и радостен празник!
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР