Утре е Разпети петък. Миряните палят свещи, поднасят цветя пред

...
Утре е Разпети петък. Миряните палят свещи, поднасят цветя пред
Коментари Харесай

Разпети петък - най-тъжният ден. Не се яде нищо, пие се само вода

Утре е Разпети петък. Миряните палят свещи, сервират цветя пред символичния гроб на Иисус Христос в центъра на храма, напомнят си и съпреживяват Христовите премеждия.

След изнасянето на Плащаницата хората минават под масата, на която е сложена тя, след което се поклоняват пред огромния кръст, символизиращ гроба на Иисус Христос, пише zajenata.bg.

В този ден от Страстната седмица постът е изключително непоколебим.

Велики петък или Разпети петък - най-тъжният, най-тежкият ден за Божия наследник - Исус Христос. В този ден Христос претърпял безчет поругания, страдания и неимоверни премеждия. 

Това е денят, в който разпънали на кръст почтения Исус Христос - " изтезаван за нашите беззакония и непреодолим за нашите грехове е принесен в жертва за греховете на цялото човечество ". На Велики петък Исус е заровен в каменен саркофаг в пещера, пред която слагат стража и голям камък на входа. На този ден в храмовете се прави неговото опело. Вярващите на Разпети петък вървят на черква, минават три пъти под масата за здраве, излизат и целуват разпятието. На утринната работа се четат дванайсет фрагмента от Евангелието, които описват за пристрастеностите (страданията - от църковнославянски) на Исус Христос.

На богослужението вярващите държат в ръце запалени свещи, символизиращи величието на Спасителя по време на страданията му и духовното бодърстване на християните.

Неслучайно точно в този ден от Страстната седмица постът е изключително непоколебим - църквата повелява тогава да не се яде нищо и да се пие единствено вода.

На Велики петък, когато Спасителят умира на кръста, денем не се служи Света литургия. На вечерната работа в храма се съпреживява Христовата гибел - изнася се Христовата плащеница, отдадена на погребението на Спасителя. Преди началото на службата, в средата на храма се издига " гробът " Христов, декориран с цветя, а на престола се слага плащеницата. Тя съставлява парче плат, на което е извезан обликът на положения в гроба Спасител. Песнопенията са отдадени на страданията и гибелта Христови. Едно от песнопенията, което е признато да се извършва на службата на Велики петък, се назовава " Плачът на Богородица ". Тази молитва се чете в памет на душевните премеждия на Дева Мария, която стояла до кръста на своя наследник, произнасяйки скръбни слова. По време на богослужението от олтара се понася плащеницата, с която е завито тялото Христово след свалянето му от кръста.

Извършва се опелото му измежду бели цветя. След като се изнесе плащеницата на вечерното свещенодействие, с нея се обикаля към храма и алегорично се прави погребението на Христос. В края на службата свещеникът взима плащеницата от престола и я поставя в " гроба " - в центъра на храма.

Поклонението на плащеницата продължава две денонощия, до късно в събота вечер, когато тя се внася назад в олтара - минути преди пасхалното шествие на кръста. На Разпети петък е безусловно неразрешено да се подхваща каквато й да е работа.

Не е инцидентно това, което старите хора споделят за Разпети петък: " На този ден и птичката гнездо не вие ". На Разпети петък денем се върви на черква и се носи едно яйце и здравец, които се оставят на масата пред разпятието.

Защо минаваме " под масата " на Разпети петък?

Мнозина считат, че този обред носи здраве, шанс, а съгласно някои и опрощава греховете. Тези тълкувания са неправилни и са плод на поверие, само че битуват трайно измежду хората. Минаването под масата в действителност е пристъпване към гроба Христов и има напълно друго християнско пояснение за събитията на Разпети петък.

Сутринта преди службата в средата на храма се прави режисура - издига се " гробът " Христов, декориран с цветя, а на престола се слага светата Плащаницa, с каквато е било увит след свалянето от кръста. Тя съставлява парче плат, на което е извезан обликът на положения в гроба Спасител. Върху плащаницата се слагат Евангелието, Кръстът и доста цветя. Християните пристъпват към гроба Христов и благоговейно се покланят на плащаницата, преживявайки момента на гибелта и погребението на Господ.

Вярващите целуват поредно Христовото тяло извезано на плащаницата, Евангелието и кръста и поставят цветята. След това се навеждат и минават под издигнатото място. По този метод показваме нашето поклонение, примирение и тъга пред гроба Господен, само че също и признателност, че Христос е изкупил и прегрешението на човечеството. После още веднъж се покланяме пред издигнатия огромен Кръст, изображението на св. Богородица и св. Йоан Богослов и ги целуваме.

Духовникът ни дава цвете за благословение и ни утешава, че единствено още малко гробът ще остане празен, тъй като Христос ще Възкръсне. Цветето занасяме у дома и го слагаме над иконите, с цел да ни припомня, че чакаме Великия ден.

Това е същинското значение на " минаването под масата ". Действия в храма не от суетна религия за здраве, шанс, а още по-малко за сбогуване на греховете - те могат да бъдат опростени единствено при смирение и изповед.

На вечерното свещенодействие Плащаницата се изнася от олтара за така наречен опело Христово. Песнопенията са отдадени на страданията и гибелта Христови. Едно от тях - " Плачът на Богородица ", е молитва в памет на душевните премеждия на Дева Мария, която стояла до кръста на своя Син и Го призовавала, произнасяйки скръбни слова.

С Плащаницата след това се обикаля към храма, с цел да се покаже символиката на погребението. В края на вечернята свещеникът взема Плащаницата от престола и я поставя в " гроба " в центъра на храма.

Поклонението на плащаницата продължава две денонощия, до късно в събота вечер, когато тя се внася назад в олтара минути преди пасхалното шествие на кръста.

PETEL.BG се дистанцира през цялото време от съобщаването като изключителна вест на броя на умряли остарели хора в Италия, Испания и други страни с огромен % възрастно население.

Засега няма никакви данни, които да демонстрират, че има някакво нарастване на междинната сезонна смъртност в нито една от страните, което да постанова тази статистика да се оповестява като изключителна вест.

Информирайте се от достоверни източници! Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите. Преценете дали материала търси сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Запомнете: Има неистини, има проклети неистини, само че има и статистика!

Не се подавайте на операции и на евентуални опити на измамници и политици да употребяват изключителната финансова рецесия за користни персонални цели.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа под
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР