Утре чрез системата за случайно разпределение на делата измежду 22-ма

...
Утре чрез системата за случайно разпределение на делата измежду 22-ма
Коментари Харесай

Избират прокурора, който ще разследва главния, той веднага ще се заеме със сигнал срещу Сарафов

Утре посредством системата за инцидентно систематизиране на делата всред 22-ма съдии, ще бъде избран прокурорът, който ще проверява основния прокурор. Тоест за първи път ще бъде прибавен механизмът за следствие на основния прокурор. 

Той ще получи сигнал против и.ф.главен прокурор Борислав Сарафов  Борислав Сарафов Борислав Сарафов е роден на 16 август 1969 година в София.   През 1987 година приключва 27 ЕСПУ „ Акад.. Сигналът се отнася до имотното положение на неговия наследник Боби Сарафов. До този процес на нещата се стига, откакто както е по закона шефката на Наказателната гилдия на Върховен касационен съд е решила, че по него може да стартира работа проверяващия прокурор. 

Съдията, който на следващия ден определен, ще стане прокурор обаче едвам откакто го назначи Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет. После той ще получи материалите против Сарафов и ще преценя има или няма данни за закононарушение. 

В претекстовете на арбитър Паунова показва, че с измененията в закона " са въведени Особени правила за разглеждане на каузи за закононарушения от общ темперамент, осъществени от основния прокурор или от негов заместител. Съобразно Наказателно-процесуален кодекс ръководителят на Наказателен кодекс на Върховен касационен съд е способен да се произнесе по въпроса за иницииране на следствие по реда на Особените правила или за изпращане на уведомлението на Софийската градска прокуратура (СГП) за разглеждане по общия ред. Особените правила са използвани, когато ръководителят на Наказателен кодекс на Върховен касационен съд е известен за съществуване на легален мотив за следствие против основния прокурор или против заместител на основния прокурор.

По-нататък е належащо да се откри съществуването на две законово открити предпоставки:

- уведомлението (съобщението) да сочи съществуване на легален мотив за започване на следствие против основния прокурор или негов заместител.

- уведомлението (съобщението) да съдържа данни за осъществено закононарушение, които да не са очевидно голословни.

 На 14.06.2023 година с писмо от прокурор при СГП са изпратени спомагателни материали, имащи отношение към изпратения към този момент сигнал, като по тях е формирана Преписка № ГП – 10/2023 година С предписание на ръководителя на Наказателен кодекс на Върховен касационен съд материалите по тази кореспонденция са присъединени към Преписка № ГП – 1/2023 година

Данните в известието сочат, че се отнася до легален мотив за започване на следствие против заместител на основния прокурор.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР