Утре, 6 ноември се отбелязва Архангелова задушница. На този ден

...
Утре, 6 ноември се отбелязва Архангелова задушница. На този ден
Коментари Харесай

Утре е Архангелова задушница - какви са обичаите

Утре, 6 ноември се отбелязва Архангелова задушница. На този ден се почитат душите на мъртвите, написа actualno.com. Архангелова задушница се чества постоянно в съботата, преди огромния православен празник Архангеловден. Във всеки православен храм се прави панихида за умрелите. На този ден се върви на гробища и се носят свещи, тамяна и цветя. Подават се раздавки и се изричат думите „ Вземи за Бог да прости”.

На Архангелова задушница, както и на останалите, се вършат общи трапези. На тях се подреждат седем ястия, измежду които са обичаните на покойниците. Възрастните хора описват, че в случай че на този ден към нас има мушици или пеперуди, това е знак, че душите на мъртвите са наоколо. Раздавките нормално се подават на комшии, родственици, близки хора. Може да се подадат и на непознати от прилежащи гробове.

В раздавката най-често участват вино, варено жито, питки (може да са домашно приготвени или купени), агнешко месо, пилешко месо, бонбони, кекс, дребни сладки, плодове и всичко останало, което сте решили да подадете. Можете да включите храна, която е била харесвана от покойника. Житото е знак на възкресението, до момента в който хлябът и виното - за спомен на Христовата жертва за нас. На Архангелова задушница е признато да не се работи, да не се прави домакинска работа и да не се пере!
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР