Установени са три високи превишения на нормите на серен диоксид

...
Установени са три високи превишения на нормите на серен диоксид
Коментари Харесай

Държавата затваря ТЕЦ Марица 3 в Димитровград, за да не затвори енергетиката

Установени са три високи превишения на нормите на серен диоксид от Топлоелектрическа централа " Марица " 3 в Димитровград. В рамките на по малко от 12 часа от петък до събота се регистрирани 8 превишения на нормите на серен диоксид. Допусканите превишения в границите на година са до 24 на средночасовите и до 3 средноденонощни правила. Това разгласи служебният екоминистър Росица Карамфилова на взаимен брифинг със служебния енергиен министър Росен Христов за замърсяването на въздуха в Димитровград от активността на Топлоелектрическа централа 3.

Населението на Димитровград няма да бъде евакуирано , макар голямото замърсяване на въздуха от серния диоксид, стана ясно още на брифинга.

По думите ѝ този миг е сериозен поради обстоятелството, че против България има две наказателни процедури, свързани със замърсяването на въздуха. Министерство на околната среда и водите дава информация на Европейска комисия предвид на това дали има устойчива наклонност за понижаване на серния диоксид у нас. Ситуация е сериозна и са нужни значими и решителни стъпки, акцентира служебният екоминистър.
 Пак токсичен въздух в Димитровград
Пак токсичен въздух в Димитровград

Измервателната станция в центъра на града отчела рекордни стойности

Топлоелектрическа централа 3 е спрян и сега се работи по понижаване на мощностите, като. На Топлоелектрическа централа " Брикел " е наложена административно-принудителна мярка още от август месец и тя е с наложително осъществяване, с което съдът анулира затварянето му на първа инстанция. В момента Топлоелектрическа централа " Брикел " работи, само че със засиленият и непрестанен надзор на инспектори от други районни инспекции дава и ще даде спомагателни резултати. В противоположен случай остават идващите ограничения, закани се Карамфилова.

Никой от нас няма предпочитание да затваря огромни горивни съоръжения, само че има сложни разрешителни, с които са избрани изискванията, които всяка една от горивните съоръжения би трябвало да работи, означи тя.

Има възможност съдът да постанови ограничения, свързани с лишаване на дерограциите, дадени на нормите за серен диоксид в Маришкия басейн, понижаване на мощностите и затваряне на централи, предизвести Карамфилова.

Серният диоксид съставлява голям риск за цялата енергетика на страната, съобщи от своя страна служебният министър на енергетиката Росен Христов . Ние сега сме на 23 средночасови нарушавания и още при две нарушавания дерогацията може да бъде анулирана и може да докара до затварянето на всички въглищни мощности в страната, предизвести той.
 Екоинспекцията изиска краткотрайно прекъсване на Топлоелектрическа централа Марица 3
Екоинспекцията изиска краткотрайно прекъсване на Топлоелектрическа централа Марица 3

Причината - изпускане на неорганизирани излъчвания през последните няколко дни

Електроцентралите в Маришкия басейн са с мощ над 3 000 мегавата и са сериозни за нашата енергийна система и сериозна за района ни. Може да си визиите при още две нарушавания на Топлоелектрическа централа 3 какво ще се случи - страната да загуби 30% от енергийните си мощности и да внася електричество от други страни, в случай, че останалите страни внасят от нас, посочи Христов.

Това, което служебното държавно управление може да направи, са цялостни инспекции и съвещания от специалисти на Министерство на околната среда и водите за да преведат работата си на екологичните правила. Ако това не се случи, Топлоелектрическа централа 3 ще остане затворен, другояче ще затворим 1/3 от електроенергийната мощ на страната. Това не е следващото затваряне на Топлоелектрическа централа и нарушаване, за което след това може да се апелира и да се отвори още веднъж. Нарушенията в Топлоелектрическа централа 3 са от извънредно огромна социална заплаха, безапелационен бе Росен Христов.

Той се надява страната да успее да помогне на Топлоелектрическа централа 3 да стартира да работи с екологичните правила, другояче в противоположен случай рискуваме да затворим енергетиката.
 Серен диоксид замърси въздуха в Димитровград
Серен диоксид замърси въздуха в Димитровград

Отчетената стойност е шест пъти над нормата
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР