Установена е липса на т. нар. изходен код на електронната

...
Установена е липса на т. нар. изходен код на електронната
Коментари Харесай

Министър Цеков сезирал ДАНС, изчезнал кодът за толсистемата

Установена е липса на така наречен първоначален код на електронната системата за събиране на пътни такси по републиканската пътна мрежа. Това съобщи пред публицисти през днешния ден районният министър Андрей Цеков.

За това той е сезирал Държавна организация „ Национална сигурност “. След отчет от ръководителя на Агенция „ Пътна инфраструктура “ до Министерство на регионалното развитие, министърът е уведомил ДАНС, че изходният код не е разполагаем в АПИ и няма информация къде и от кого се съхранява. Андрей Цеков е изискал подпомагане от организацията за инспекция, защото Националната толсистема е част от националната сигурност на страната.

„ Толсистемата, за която страната е платила 180 млн. лева и която би трябвало да бъде както софтеурно, по този начин и хардуерно благосъстоятелност на българската страна, на процедура не се управлява сега от страната “. Това акцентира министър Цеков и разяснява, че това не разрешава организацията да има проследяемост и надзор върху системата, тъй че да може да събира дължимите толтакси. 

Министърът заяви още, че достъп до системата сега има само и единствено нейният разработчик, въпреки че в контракта категорично е упоменато, че изходните кодове се дават на АПИ. Той добави, че вътрешната инспекция в АПИ е открила, че изходният код е предаден от изпълнителя на възложителя с приемо-предавателни протоколи на CD диск и USB портативна флаш памет, надлежно през 2018 година и 2019 година Първоначално изпълнителят е предал на АПИ ключа за електронната система за винетките, а на идната година – и този за толтаксите. В момента обаче те не са налични в АПИ.

Започват инспекциите с профилограф на автомагистралите и скоростните пътища
По време на днешната инспекция стана ясно и че по новоизграждащите се сектори на автомагистрала „ Хемус “ се работи с незадоволителни темпове, заради искания от страна на изпълнителите за индексация на заплащанията.

Въпросът е дали по договорите, по които е възлагано и превъзлагано строителството на „ Хемус “ може да се прави индексация на средствата, защото са нарушени най-малко три закона, стана ясно от думите на министъра.

„ В момента работна група прави юридически разбор на всички тези контракти. Паралелно с това беше назначена държавна финансова ревизия, която да ги ревизира и чакам резултатите “, акцентира Андрей Цеков. И добави, че в границите на месец септември ще има мнение по въпроса и се чака да бъде открито решение за това по какъв начин ще се действа по-нататък.

„ За страдание автомагистрала „ Хемус “ е пленник на порочни възлагания, осъществени през 2018-та и 2019-та година в нарушаване на Закона за публичните поръчки и на още по-порочни превъзлагания и на безучастие на няколко следващи държавни управления, които не са подхванали никакви стъпки, с цел да преустановят тези практики и да потърсят решение по какъв начин да продължи строителството на аутобана “, беше безапелационен районният министър.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР