Успяхме да осигурим 14 милиарда лева по структурни фондове и

...
Успяхме да осигурим 14 милиарда лева по структурни фондове и
Коментари Харесай

14 млрд. лв. за бизнеса по европрограми ще бъдат осигурени до края на 2022 г.

Успяхме да осигурим 14 милиарда лв. по структурни фондове и европейски стратегии за бизнеса. Тези пари ще са налични до края на тази година, а не както беше първичният проект - при започване на идната. Процедурите по кандидатстване са открити. Това съобщи в ефира на министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев.

" Заедно с вицепремиер Пеканов и седем ведомства осигурихме тези пари. Тези пари ще стигнат до хората през идващия програмен интервал. Но тъй като сме кабинетът на действието и на ускорението, тъй като тези средства се очакваше да се канализират при започване на идната година, само че ще успеем те да са разполагаем още в границите на актуалната година. Вече има отворени стратегии, по които бизнесът може да кандидатства ", акцентира той.

Той напомни, че в точно в министерството на нововъведенията и растежа бе отворена първата процедура по ПВУ – " Технологична рационализация ", по която се чакаха към 1000-1200 планови оферти от бизнеса, а бяха получени над 2 500 плана за над 1 милиарда лева поискано финансиране. Стойността на програмата е 260 млн. лева, добави Пулев.

На въпрос по какъв начин Европа ще помогне на фирмите у нас да пестят сила, министър Пулев разгласи, че до края на годината по линия на министерството на нововъведенията и растежа следва отваряне на третата процедура по Плана за възобновяване – за фотоволтаични акумулатори и ВЕИ за лично произвеждане и локално предпазване на сила, с бюджет 200 млн. лева

По новата стратегия " Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията "  осигурихме в границите на служебния мандат още 3 милиарда лева за българските компании, като почти една трета от тях ще бъдат с фокус енергийна успеваемост ", добави Пулев.

Преди 10 дни МИР отвори за кандидатстване и втората мярка по Плана за възобновяване и резистентност – за системи за киберсигурност и ИКТ решения във компаниите, на стойност над 30 млн. лева Към момента кандидатствалите компании са над 1800 с планове за създаване на лични IT-системи, уеб сайтове, портали, телефонни приложения и други Кандидатстването ще продължи до 19 декември 2022 година По линия на МИР единствено по Плана за възобновяване до края на годината ще се провиснал на родните компании 600 милиона лв. по общо четири процедури. 

Според министър Пулев служебния кабинет е подготвен да подкрепи депутатите при разискването на проектозаконите за идващите заплащания по Плана за възобновяване и резистентност. " Призовавам депутатите да употребяват потенциала на служебния кабинет. Всички дърпаме в една и съща посока. Да употребяват нашата експертиза. Ще създадем всичко допустимо законопроектите да бъдат признати. Апелирам за здрав разсъдък и благосклонност от страна на народните представители. Теоретично е допустимо всички тези закони да бъдат признати до края на годината ", уточни той.

Министърът на нововъведенията и растежа коментира и въпроса дали политическата неустойчивост не изпраща неприятен сигнал на вложителите. " Ние ще създадем всичко, с цел да осигурим нужната последователност. Ние сме хора, които демонстрираме нужния интегритет, мотивация и сила. Не би трябвало да се къса заема на доверие, изключително с вложители от Близкия изток, само че това, което чуваме от вложителите е, че те виждат в наше лице и в това на президентската администрация един " оазис на мира и резистентност ". Иначе те нямаше да влагат от скъпото си време, с цел да беседват с хора от служебния кабинет ", добави той. 

Във връзка с одита във Фонда на фондовете министър Пулев акцентира, че има място в Управителния съвет на фонда, което да бъде заето от човек, номиниран от неправителствените организации и структури в екосистемата на българските бизнесмени. " Ще бъде включен и Надзорен съвет ", разгласи Пулев и акцентира, че сега Фондът на фондовете оперира с към 1,2 милиарда лева пари на българските и европейски данъкоплатци, а тази сума ще стане доста по-голяма в идващия програмен интервал и по тази причина би трябвало да се подсигуряват чисти и транспарантни процеси във Фонда и второ равнище на надзор – точно посредством Надзорен съвет. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР