Успоредно с двуседмичния локдаун, който започва от утре, властите в

...
Успоредно с двуседмичния локдаун, който започва от утре, властите в
Коментари Харесай

Словакия въвежда извънредно положение заради COVID-19

Успоредно с двуседмичния локдаун, който стартира от на следващия ден, управляващите в Словакия взеха решение да вкарат режим на изключително състояние за 90 дни, заяви министър председателят Едуард Хегер.

„ Режимът за изключително състояние се вкарва от среднощ в четвъртък, 25 ноември, и ще работи в идващите 90 дни. След 10 дни нашето държавно управление ще прегледа още веднъж обстановката и вероятно ще отслаби някои противоепидемични ограничения, само че това облекчение ще засегне единствено имунизираните и преболедувалите ", заяви министър председателят на изключителна конференция.



По време на локдауна ще бъде забравено излизането от домовете в интервала от 1 до 5 часа през нощта, като изключения ще се вършат за потвърдено пътешестване до работа, посещаване на най-близкия магазин за хранителни артикули или артикули от първа нужда, както и разходка на домашни любимци на разстояние не повече от 500 метра от местоживеенето.

Всички магазини ще бъдат затворени, като се изключи тези за храни и артикули от първа нужда, културните институции, центрове за услуги, спортните и развлекателни комплекси. Ресторантите могат да продават храна единствено за у дома, като я подават през специфични прозорци.

Фабриките и предприятията би трябвало да дават ежеседмични проби на служащите.

Засега учебните заведения не престават да работят както нормално.

За да оказват помощ за справяне с вълната от COVID-19, страната ще изпрати хиляда военнослужещи от армията в помощ на лечебни заведения и старешки домове.

„ С тези насилствени ограничения всички ние плащаме за тези, които отхвърлят да бъдат имунизирани. Успехът в битката с пандемията зависи от държанието на всеки обособен жител. Сега е неотложно всички ние като общество да се обединим “, акцентира министър председателят.

През миналото денонощие в Словакия по данни на Министерството на здравеопазването е открит рекорден брой новозаразени - 10 315. В същото време 72% от новите инфектирани не са имунизирани. Починали са 71 души, а общият брой на умрелите от началото на пандемията е 14 056.



Според интернационалните здравни организации Словакия е преди всичко в света по дял на новозаразените от популацията през последните седем дни – 1 265 на 100 хиляди души.

В 5-милионната Словакия 2,45 милиона души са изцяло имунизирани.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР