Успешното преструктуриране и банковата приватизация през 90-те години са основа

...
Успешното преструктуриране и банковата приватизация през 90-те години са основа
Коментари Харесай

История на успешната реформа в българския банков сектор

Успешното преструктуриране и банковата приватизация през 90-те години са основа и мощен фактор за образуване на този пазар у нас - за усъвършенстването и растежа на българските кредитни институции. Сега образът на банковия бранш у нас към този момент се оформя от консолидацията, която от своя страна способства за редуциране на разноските, за реализиране на висока капитализация, за печелене на пазарни дялове и одобряване на завоювани позиции. Постепенно българските банки се трансфораха в печеливша инвестиция за интернационалните финансови групи. Добър образец за тези процеси е историята на "Експресбанк ", с която си взимаме довиждане след сполучливото й вливане в "Банка ДСК ", решение за което Българската национална банка взе на 27 февруари.

Началото

"Експресбанк " е основана през 1993 година в следствие от сливането на 13 търговски банки: "Девинска комерсиална банка ", "Смолянска комерсиална банка ", "Варненска комерсиална банка ", "Провадийска комерсиална банка ", "Транспортна банка ", "Търговска банка-Червен бряг ", ТБ "Рила банк - Дупница ", "Силистренска комерсиална банка ", "Търговска банка - Гоце Делчев ", "Търговска банка - Кюстендил ", ТБ "Възраждане - София, "Търговска банка - Разград ".

Централното ръководство на "Експресбанк " в началото е във Варна ( тя е единствената по това време банка с централа отвън столицата), а активността и е насочена най-вече към корпоративни клиенти. По-късно последователно стартира да засилва наличието си на пазара на дребни и междинни предприятия, както и да навлиза в банкирането на дребно. Премества централното си ръководство в София, само че резервира впечатляващата си постройка в морската ни столица. По същото време стартира ново позициониране с нова офис идея, развиване на профилирани финансови услуги като лизинг, факторинг и други.

Приватизацията

През 1999 година френската банкова група "Сосиете Женерал " заплати 39.1 млн. щ. $ за 97% от акциите на Експресбанк. Под контракта за приватизацията й подписи поставиха изпълнителният шеф на Банковата консолидационна компания Петър Жотев, финансовият министър Муравей Радев и шефът на дирекция "Банкиране на дребно " във френската група Жан Луи Матеи.

Следвайки новата политика на централата в Париж, от 2000 година "Експресбанк " стартира бързо да развива банкирането на дребно. За две години и половина тя съумя да се подреди директно след "Банка ДСК " по размера на отпуснатите заеми за жители и компании. А по брой на издадените дебитни карти - зае пето място след "Банка ДСК ", ОББ, Първа капиталова банка и БУЛБАНК.

"Присъствах на подписването на контракта за приватизация и единствено няколко години по-късно - през 2001 година бяха сринати мраморните и стъклените загради сред клиентите и чиновниците. По този метод SGEB стана първата банка в България,поддържаща директен контакт с клиентите си, без защитни и бронирани загради ", спомня си Живка Сарачинова, районен шеф в банката.

Всички положени първоначално старания дават опция за раждането на един новаторски и изграждащ лоялността на клиентите артикул: потребителски заем "ЕКСПРЕСО ", който по това време се отпуска стремително, без поръчители и без наложително условие за превод на заплата по сметка в банката. И всичко това - за първи път в България. Във времена, когато конкурентни банки са претендирали и по 10 поръчители за елементарен потребителски заем.

Резултатът не закъснява - стотици клиенти търсят офисите на SGEB, като някои от тях идват още през нощта, с цел да са първи при отваряне на гишетата. Така от 0.04% пазарен дял на заеми за самостоятелни клиенти през 2000 година, през 2003 година SGEB доближава 8.73% и става третата банка в България по величина на пазарния си дял.

Под френското бомбе

Постепенно френският мениджмънт взема решение, че банката би трябвало да влага повече в корпоративния бранш (паралелно с подсилването на банкирането на дребно) и да обхване допустимо повече специалности. Главният изпълнителен шеф в интервала 2005-2012 година Филип Лот и изпълнителният и търговски шеф Филип Ламе основават бизнесмодел, който разрешава да се осъществя тактика на развиване, по едно и също време бърза, здрава и постоянна в дълготраен проект. Благодарение на нея, от 800 млн. лв. през 2004 година, салдото на банката е доведен до към 3.8 милиарда лв. през 2012 година и до съвсем 300 млн. лева чиста облага за 8-годишния интервал. Отворени са 50 нови офиса и са разкрити над 700 нови работни места.

Да влезе OTP Group

Приказките за продажбата на банката плъзват в края на март 2018 година. Като възможни купувачи са нарочени унгарската OTP Bank (собственик на "Банка ДСК ") и няколко капиталови фонда. Слуховете се подхранват както от изказвания на управлението на френската банка майка, съгласно които ще бъдат непокътнати единствено стратегическите вложения, по този начин и от поръчките на мениджъри на унгарската банкова институция, че уголемяват наличието си европейските пазари и за тази цел са заделили 1 милиарда евро.

Информацията за продажбата на "Експресбанк " е доказана публично няколко месеца по-късно. Кандидат-купувач е унгарската OTP Group. Тогава "БАНКЕРЪ първи заяви, че "Банка ДСК " ще усили капитала си с 600 млн. евро. Тоест - с цената, която "Банка ДСК " ще заплати за придобиването на "Societe Generale Експресбанк ". На 2 август 2018 година ”Банка ДСК " подписа контракт за придобиване на 99.74% акционерно присъединяване в "Societe Generale Експресбанк " (SGEB).

Консолидацията

В средата на януари 2019 година OTP Bank - посредством дъщерна "Банка ДСК " - затвори дефинитивно договорката. Финалът бе маркиран с корпоративно събитие, на което участва ръководителят на УС и основен изпълнителен шеф на "Банка ОТП " Шандор Чани. Знаков бе и анонсът, че ръководителят на УС и основен изпълнителен шеф на "Банка ДСК " - Виолина Маринова, справедливо остава отпред на обединената банка и ще управлява процесите по интеграцията.

Последваха рокади в мениджмънта на двете банки.

Българска народна банка лицензира Доротея Николова, изпълнителен шеф на "Банка ДСК " за член на управителния съвет и изпълнителен шеф на "Експресбанк ". Заедно с нея в управлението на "Експресбанк " влeзе Дамян Медаров, който оглавяваше Управление "Маркетинг и продажби " в "Банка ДСК ".

Арно Рене Жюлиен Льоклер - дотогавашен основен изпълнителен шеф на "Експресбанк " - бе утвърден за член на УС и изпълнителен шеф на "Банка ДСК ". В управлението на "Банка ДСК " влязоха още станаха също Михаил Руменов Комитски и Славейко Славейков, които преди продажбата на "Експресбанк " бяха нейни изпълнителни шефове.

Краят на "Експресбанк "

На 27 февруари 2020 година Управителният съвет на Българска народна банка взе решение и позволи преобразуването на "Експресбанк " АД посредством вливане по реда на член 262 от Търговския закон в "Банка ДСК " ЕАД. След преобразуването "Банка ДСК " ЕАД стана повсеместен приемник на "Експресбанк " АД, която се приключва без разпродажба.

Ребрандирането на клоновата мрежа на "Експресбанк ", както и миграцията на някои от трансакционните услуги, към този момент са факт. Банкоматите на "Експресбанк " също са трансферирани към системата на "Банка ДСК ", а терминалните устройства за разплащания с карти са в развой на прекачване. Ако всички процеси текат гладко и дейно, новата обединена банка ще проработи в средата на 2020 година.

Към края на 2019 година Банка ДСК е на втора позиция в страната с 13.9% пазарен дял, а след идното вливане на Експресбанк се чака Банка ДСК да доближи УниКредит Булбанк АД по индикатора активи. Банка ДСК осъществя 246 млн. лева облага през предходната година, генерирайки растеж от 8.2% по отношение на 2018 година

В последна сметка Експресбанк бе добра облага - поради резултатите й в корпоративното банкиране, а също в банкирането на дребно и в лизинговите схеми.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР