Успешно завърши рехабилитацията на ПАВЕЦ Белмекен“, съобщи правителствената информационна служба.

...
Успешно завърши рехабилитацията на ПАВЕЦ Белмекен“, съобщи правителствената информационна служба.
Коментари Харесай

Премиерът Денков пусна завършената рехабилитация на ПАВЕЦ „Белмекен“

Успешно приключи рехабилитацията на ПАВЕЦ „ Белмекен “, заяви държавната осведомителна работа. Централата посреща своя 50-годишен празник с напълно актуализирано турбинно съоръжение, нови задвижвания за сферични шибъри и напълно актуализирани системи за ръководство.
„ Намираме се на място, което съчетава по неповторим метод естествените хубости и дадености на България с инженерните достижения “, съобщи министър председателят акад. Николай Денков, който участва на формалната гала. Той напомни, че с помощта на ПАВЕЦ „ Белмекен “ и ПАВЕЦ „ Чаира “ България е един от водещите инженерни образци за това по какъв начин биха могли да се употребяват естествените дадености в употребява на енергетиката. Акад. Денков акцентира, че научните проучвания, нововъведенията и новите технологии доведоха до това, че е по-лесно да създадем сила, в сравнение с да я съхраним и да я употребяваме тогава, когато ни е нужна. „ Именно тези уреди - помпено акумулиращи централи, се оказаха водещи във връзка с успеваемост, потенциал, еластичност, стига да имате естествените дадености и инженерите, които биха могли да ги построят, развият и употребяват вярно “, означи министър-председателят. Премиерът акад. Денков уточни, че с министъра на енергетиката имат задача да се изградят още по-амбициозни планове на други места, където България има такива благоприятни условия.


Енергийният министър Румен Радев особено поздрави присъстващите ветерани за големия труд през годините. „ Много се веселя, че приключи рехабилитацията на тази каскада с последния хидроагрегат. Рехабилитацията на Водноелектрическа централа „ Момина клисура “ беше приключена предходната година. Надявам се на дълготрайна, безаварийна и сигурна работа “, означи министър Радев.
„ Модернизацията на централата е част от амбициозната капиталова и ремонтна стратегия на НЕК ЕАД, която през миналата година е достигнала рекордни за сдружението стойности. Осъзнавайки своята отговорност като максимален производител на сила от възобновими източници, НЕК ще продължи да влага систематично в поддържането и подобряването на хидротехническите уреди “, уточни изпълнителният шеф на НЕК инж. Мартин Георгиев.
Обхватът на рехабилитацията на ПАВЕЦ „ Белмекен “ включва планиране, произвеждане, доставка, монтаж, механически контрол, конфигурация, тестване и въвеждане в употреба на съоръжение: хидравлични цилиндри за сферични шибъри на турбините и помпите, турбинно съоръжение, което включва нови турбинни регулатори, дюзи и дефлектори. Нови възбудителни системи, генераторни прекъсвачи и системи за ръководство и мониторинг на цялата централа с нови операторски станции. Стойността на рехабилитацията на ПАВЕЦ Белмекен е в размер на 9,919,372.55 евро.


След церемонията в ПАВЕЦ „ Белмекен “ министър председателят Денков и министър Радев посетиха машинната зала на ПАВЕЦ „ Чаира “, където инспектираха старта на действителните рехабилитационни действия на Хидроагрегат 2 с използването на новаторско инженерно решение от страна на НЕК и консорциума, който е реализатор на рехабилитацията. Срокът за завършването на рехабилитацията на Хидроагрегат 2 е до края на актуалната година, когато би трябвало да се пристъпи към водни проби, след което и към въвеждане в употреба.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР