Успешно върви работата по реставрацията на иконите, които пристигат в

...
Успешно върви работата по реставрацията на иконите, които пристигат в
Коментари Харесай

Имената на дарителите стоят под реставрирани икони в бургаския музей

Успешно върви работата по реставрацията на иконите, които идват в РИМ-Бургас от полицията. Те са иззети при разнообразни акции и се нуждаят от незабавна работа с цел да бъдат съхранени . Повечето са от времето на Възраждането. Техният брой е 16, само че цифрата се трансформира, тъй като доста от творбите към този момент са подготвени, а други се реставрират сега.
Actualno.com беседва с Иванка Делева, която е основен организатор на Историческата експозиция към РИМ-Бургас:
„ Процесът по реституция върви сполучливо. Има още осем икони, които са за реституция. Една от готовите беше показана на посетителите по време на самодейността " Нощ на музеите ", а до дни ще си приберем от реставраторката още една, която също е подготвена. Други две икони ще занесем, с цел да стартира работа по тях, като общо пет са в развой на реституция “.
Една от иконите, които чакат реституция, е на св. Архангел Михаил. Тя е изложена в Иконната зала на музея в действителното си положение. Желанието на музейните служащи е да бъдат събрани средства за реставрирането й, с цел да се покаже в същинската си светлина. Това към този момент се е случило с иконата св. Богородица и е видна разликата по какъв начин е наподобява преди и след реставрацията.


Проектът „ Българските светци ” съществува от четири години. Всеки, който желае, може да помогне, с цел да се върне блясъкът на неповторимите творби.
„ Хубавото е, че има хора които подаряват, с цел да бъде това допустимо. Един от донорите даде пари за реставрирането на цяла икона, това към този момент се прави и тя ще бъде показана през 2020 година. Постъпиха и други средства и по тази причина стана допустимо да стартира реставрацията на още една икона. През лятото семейство също подари пари за цяла икона, което за нас е доста скъпо, тъй като по този начин нещата се случват по-бързо. Представянето на акцията в медиите оказа помощ и доста хора схванаха за дарителската акция и се включиха в нея “, прибавя Иванка Делева.
Осем са иконите, които чакат възстановяване. За две от тях има събрани средства и ще бъдат възобновени, остават шест " царски " икони, т.е. огромни като размер, от " царския " ред на иконостаса.
След процеса на реституция иконите могат да бъдат видени в другите зали на Регионалния исторически музей. Под всяка от тях са написани имената на донорите.
На тел. 056 841 815 – Исторически музей, или електронната поща: [email protected], всеки може да получи още информация и да стане част от една благородна акция в интерес на изкуството и запазването на българските възрожденски обичаи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР