Успешно декодирана уникална глинена плоча, произхождаща от древен Вавилон е

...
Успешно декодирана уникална глинена плоча, произхождаща от древен Вавилон е
Коментари Харесай

Глинена плоча от преди 3 700 г. показва, че Вавилонската цивилизация е с 1000 години по-стара от гръцката

Успешно декодирана неповторима глинена плоча, произхождаща от античен Вавилон е датирана от преди 3 700 години. Оказва се, че тя съдържа най-старата тригонометрична таблица в света. Древните вавилонци, обитавали земите на сегашен Ирак, към този момент с още по-голямо съображение се смятат за основатели на най-древната цивилизация.

Обосновано или единствено хипотезирано се твърди, че това е станало с помощта на интервенция на извънземни същества, които, на процедура, по този начин за сложили началото на „ рационалния човек “. За извънредно високия прогрес на вавилонците може да се съди тъкмо по първата глинена таблица в света. Така те изпреварват гърците с цели 10 века в откритието на тригонометрията!

Оцеляването на тази глинена плоча от Вавилон отпреди толкоз години с право се смята за знамение!

Първите опити за разчитане на изобразената върху нея таблица са правени още през 1945 година Собственик на плочката е бил американският човеколюбец Джордж Плимънт, който я е закупил от търговец на антики още през 1922 година

Глинената таблица е с размери 12.7 х 8.8 см, състои се от 4 колони и 15 реда цифри, чиято подреденост точно е била предмет на оживени разбори и полемики. Кое е особеното в тази таблица, което толкоз дълго време тормози мозъците на учените?

Най-сетне е разгадано – числовата система на вавилонците е била на база 60 единици, а не на 10 единици, което прави таблицата извънредно надеждна при пресмятането на тригонометричните величини!

Ето едно фактически почтено за почитание научно достижение, хвърлящо взор обратно във времето на зараждащата се цивилизация на човечеството!

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР