Успешната работа на японското термоядрено устройство Torus-60 Super Advanced (JT-60SA),

...
Успешната работа на японското термоядрено устройство Torus-60 Super Advanced (JT-60SA),
Коментари Харесай

Завод за половин милиард евро имитира процеса, който захранва Слънцето

Успешната работа на японското термоядрено устройство Torus-60 Super Advanced (JT-60SA), най-големият действен свръхпроводящ токамак в света, беше маркирано от Япония и Европейския съюз на гала по откриването на оборудването, съобщи .

Работата по устройството стартира през 2007 година и е резултат от Споразумението за по-широк метод сред Европейския съюз и Япония, научно съдействие за поощряване на ноу-хау в термоядрения синтез посредством разнообразни планове. Строителството на японските национални институти за квантова просвета и технологии в Нака завърши през 2020 година с първата плазма през октомври тази година. Общите разноски се правят оценка на 560 милиона евро.

На церемонията европейският комисар по енергетиката Кадри Симсон, японският министър на образованието, културата, спорта, науката и технологиите, Масахито Морияма и японският държавен министър за политиката в региона на науката и технологиите, Санае Такаичи плюс други високопоставени политици и представители на промишлеността съумяха да станат очевидци на плазмена интервенция от контролната зала.

Fusion for Energy ръководи приноса на Европейски Съюз към плана, в това число производството на съставни елементи от Белгия, Франция, Германия, Испания и Италия. Неговият шеф Марк Лашез сподели:  " Това, което се случва през днешния ден, ще има значение на следващия ден за приноса на термоядрения синтез в енергиен микс без въглерод. JT-60SA е ключът към интернационалната пътна карта за термоядрения синтез ".

JT-60SA е устройство с форма на поничка (тороидално), известно като токамак. То работи с водород, като газът се нагрява до 200 милиона градуса по Целзий, с цел да се трансформира в плазма и по-късно се лимитира за към 100 секунди благодарение на мощната магнитна система, формирана от 28 свръхпроводящи намотки.

Това е най-близкото оборудване по дизайн до гигантския интернационален термоядрен план ITER, който се строи във Франция, само че с към 13,7 метра в широчина и 15,4 метра височина, той не е толкоз огромен. Една от функциите на 2600-тонното оборудване ще бъде да прави моделиране, с цел да помогне на учените да се приготвят колкото е допустимо повече за началото на работата на ITER.

Включени са общо 500 откриватели от Европа и Япония, а повече от 70 снабдители са съдействали за производството на неговите съставни елементи. С индустриалните уроци, научени за ITER, както и с помощта за образованието на ново потомство специалисти по термоядрения синтез, също по този начин се планува оборудването да помогне на учените да проектират бъдещи електроцентрали за термоядрен синтез.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР