Успехът на българското председателство на Съвета на ЕС ще бъде

...
Успехът на българското председателство на Съвета на ЕС ще бъде
Коментари Харесай

Борисов за Вишеградската група: Всички идваме от източния блок, знаем какво е нищета и да има банани само за Нова година

Успехът на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз ще бъде триумф за цяла Европа. Ще се стараем доста.

Това съобщи министър председателят Бойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република... към профила на взаимна конференция в Страсбург с ръководителя на Европейския парламент Антонио Таяни Антонио Таяни – италиански политик, от януари 2017 година ръководител на... към профила. Изключително съм удовлетворен и признателен - ръководителите на всички парламентарни групи демонстрираха доброжелателност към България за идващите шест месеца, добави той във връзка днешния спор за българското председателство в Екологичен потенциал. Догодина са изборите за Екологичен потенциал, ще се структурира нова Европейска комисия. Трябва да обединим старания тематиките, по които би трябвало да има решение, да успеем да ги решим, добави министър председателят. Той настоя кохезионната политика да бъде непокътната в идващия дълголетен бюджет на Европейски Съюз.

В отговор на последвалите въпроси Борисов уточни, че има доста добър разговор с сътрудниците си от Вишеградската група (Полша, Унгария, Словакия и Чехия). Всички идваме от източния блок, живели сме в изискванията на социализъм, Варшавски контракт, знаем какво е мизерия и да има банани единствено за Нова година. Постигнатото в страните от Източна Европа са неповторими неща. Ако е било елементарно, и в България да е имало метро, автомагистрали, пречиствателни станции. Благодарение на Старата Европа, на основата на кохезионните фондове, в този момент сме в пъти по-конкурентоспособни, разяснява Борисов.

Той означи, че Стара Европа е отделила от парите на своите данъкоплатци за достиженията в Източна Европа и за постигане на равнене на приходите - това, което хората чакат най-вече. Не единствено сме задължени и признателни - с изключение на пазар, всички включили се страни способстваме за конкурентоспособността, културата, многообразието, геостратегически. Ние сме огромно семейство - в случай че в едно семейство почнат да се мерят кой е по-голям, няма по какъв начин да живее щастливо, спокойно и наред. Затова с повече такт, дипломация, в разговор, мога да приказвам с едните и с другите. Мисля, че това е пътят. Нито без Вишеградската четворка Европа ще бъде същата. Те са освен натурален, а жизненоважен детайл в Обединена Европа. Всички сме се подписали под разпоредбите на Европейски Съюз, би трябвало да ги съблюдаваме, както прави България, съобщи Борисов.

Срещнах непредвидена поддръжка от европейските социалисти. След като българските социалисти на пленум взеха решение да не поддържат Истанбулската спогодба. Видяхте аплодисментите, че моето държавно управление я одобри. В 95 % от времето отговарях на въпросите на Зелените. Останалите поддържаха нашата политика и големите ни старания. Видяхте въпрос, който не отговаряше на истината - за парка Пирин. Затова съм подготвен с подписа си да подсигурявам, че става въпрос единствено за втория въжен превоз. В Швейцария и Австрия има десетки пъти повече лифтове. Всичко, друго от втори въжен превоз, няма да се случи. Не сме отговорни за нашите съдружни сътрудници, че се разделиха и не можаха да влязат в Народното събрание, разяснява министър председателят.

Благодарение на борбата с корупцията и контрабандата, вкарахме милиарди в бюджета. Не споделям, че сме идеални. Гарантирам, че в идващите 1-2 години ще се оправим с всичко останало. Борбата с контрабандата и корупцията ще продължи на всички равнища. Няма да допуснем принуждение над дамите и децата в България, добави министър председателят във връзка Истанбулската спогодба.

Таяни от своя страна уточни, че Екологичен потенциал е подготвен да работи с българското държавно управление. Много сме удовлетворени, че министър председателят Борисов акцентира значимостта на Екологичен потенциал. Високо оценихме думите, че България ще направи всичко за намирането на решения по въпроса с миграцията и измененията на регламента от Дъблин. Българското председателство ще приготви почвата за идващия дълголетен бюджет на Европейски Съюз. Премиерът бе бурно приветстван, надавям се това да е добър знак за председателството, добави Таяни.

Балканите са доста значими за Европа. В Косово през вчерашния ден имаше ликвидиране. В Босна и Херцеговина се следи наличие на джихадисти. В края на този месец ще посетя Сърбия и Черна гора. Тук сме на едно и също мнение. Тройката институции (ЕП, Европейска комисия и Съветът) изпращат значимо обръщение към тази част на света, означи ръководителят на Екологичен потенциал.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР