Успехът на Анди Пудикомб идва след серия трагедии, които го

...
Успехът на Анди Пудикомб идва след серия трагедии, които го
Коментари Харесай

Как един будистки монах създаде бизнес за 100 млн. долара

Успехът на Анди Пудикомб идва след серия нещастия, които го трансформират първо в будистки духовник, а след това – в притежател на бизнес за 100 млн. $.

Би Би Си споделя историята в ежеседмичната си графа " Шефът ", отдадена на приложението за медитация Headspace и съоснователите му Анди Пудикомб и Ричард Пиърсън.

Анди е на 22, когато пийнал водач връхлита върху тротоара пред лондонски пъб и убива двама от приятелите му. Няколко месеца по-късно доведената му сестра умира в случай, а по-късно – някогашна другарка умира по време на интервенция. По това време той е в университета, само че се отхвърля от образованието си и взема решение да замине за Хималаите и да стане будистки духовник. Прекарва по този начин идващите 10 години, обикаля из цяла Азия и от време на време медитира по 16 часа дневно.

" Това ми оказа помощ да сменя вероятността – да се концентрирам по-малко върху себе си, а вместо това да снабдявам благополучие на другите хора ", споделя в този момент 46-годишният мъж. Приятелите и фамилията му са стреснати и разтревожени. " Никой не разбираше какво върша. Но все пак ме подкрепяха и ми даваха кураж ".

През 2005 година Анди се връща във Англия, с цел да сътвори бизнес, обвързван с медитацията. Но към практиката няма доста интерес. " Езикът отблъскваше някои хора, други го смятаха за нещо хипарско. Беше мъчно налично. Хората нямаха време и не знаеха какво да вършат ", изяснява той.

В началото Анди преподава на преуморени чиновници по какъв начин да употребяват медитация в ежедневния си живот. Така среща настоящия си сътрудник – Ричард Пиърсън. По това време Пиърсън работи в рекламния бизнес и с времето у него се натрупат обезсърчение и тревога. Няма другари, с които да може да показа какъв брой зле му се отразява напрежението.

" Първата ни сесия ми сподели какъв брой доста мисли има в главата ми, какъв брой е маниакален животът му – само че се развълнувах, като открих, че има път напред ", споделя той. Тогава взема решение, че желае да работи дружно с Анди. " Разменихме си умения. Той ме научи да медитирам, аз му дадох хрумвания по какъв начин да стане по-видим. Беше срамотия, че си седеше сам в стаята ".

През 2010 година двамата към този момент вършат събития из цялата страна, разпространявайки информация за медитирането и даже водят групови сесии.

През същата година основават приложението Headspace, което дава на потребителите опция за така наречен " ръководена медитация " - до момента в който слушат обясненията на Анди, те могат да стартират да медитират сами вкъщи. Използващите го могат да изберат разнообразни абонаменти (програми за по-лесно заспиване, за превъзмогване на напрежението или други) или да продължат да употребяват единствено лимитираните безвъзмездни материали за начинаещи. Приложението предлага разнообразни дължини на медитациите – от 3 до 10 минути, през които човек слуша гласа на Анди да го управлява и да му дава препоръки по какъв начин да преодолее неизбежното разпръскване.

 Как един будистки духовник сътвори бизнес за 100 млн. $
© Associated Press

В. " Гардиън " пуска рекламна листовка за Headspace, а авиолиниите Virgin Atlantic прибавят наличието му в мултимедийната си система – това довежда първата огромна вълна консуматори. Сега приложението е сваляно 54 млн. пъти по света и годишните му доходи са над 100 млн. $.

" В първите дни си бяхме единствено ние, никой не искаше да влага, тъй че просто помолихме приятелите си за помощ. Един ни даде да употребяваме гратис звукозаписното му студио, различен – офиса му. Имаше хора, които повярваха в концепцията и пристигнаха да работят при нас за по-ниски заплати, в сравнение с са взимали преди. Много сме им признателни ", споделя Анди.

През 2013 година бизнесът се мести от Лондон в Лос Анджелис. " Не че не обичахме Лондон. Но и двамата си мечтаехме да живеем в Калифорния и да прекарваме повече време на открито – да караме сърф, да се катерим по планини. Това важи и за фамилиите ни ", изяснява Анди.

През идната година Headspace стартира да приема вложения и в този момент има над 75 млн. $ външно финансиране, само че двамата създатели към момента имат мажоритарен дял. Ричард е основният изпълнителен шеф и се занимава с мениджмънта на цялата компания и 300-те ѝ чиновници. Анди е концентриран върху приложението – той е неговият глас.

" Гениалното на Headspace е, че прави нещо толкоз мъчно и нюансирано като преподаването на медитация и го разрушава на малко хапки, на къси видеа, аудиозаписи и практики ", изяснява създателят на книги за медитацията Нийл Селимън. " Така те съумяха да преобразят промишлеността и да влязат на световния пазар ".

Дейността им не се лимитира до приложението – те имат повече от 300 бизнес клиенти, като да вземем за пример " Google ", " Линкдин ", " Дженерал илектрик ", с чийто мениджъри и екип работят.

Анди към момента намира време и да медитира – въпреки и не по 16 часа дневно.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР