Услугата, която компанията „Юбър“ (Uber) предлага, спада към услугите в

...
Услугата, която компанията „Юбър“ (Uber) предлага, спада към услугите в
Коментари Харесай

Съдът на ЕС отсъди, че „Юбър“ е транспортна услуга

Услугата, която компанията „ Юбър “ (Uber) предлага, спада към услугите в региона на превоза по смисъла правото на Европейския съюз, реши през днешния ден Съдът на Европейски Съюз.

Това значи, че тя би трябвало да бъде изключена от приложното поле на свободното даване на услуги въобще и от това на Директивата за електронната търговия . Държавите членки пък би трябвало сами, при съблюдаване на общите правила на Договора за действието на Европейския Съюз, да уредят изискванията за даване на услуги като тази на „ Юбър “.

Чрез приложение „ Юбър “ дава платена услуга по свързване на непрофесионални водачи със лични транспортни средства и лица, искащи да употребяват градски транспорт.

С решението си Съдът приема, че услугата на „ Юбър “ не е посредническа, защото лицето, което я дава, в същото време предлага услуги по градски транспорт, до които дава достъп по-специално посредством ИТ принадлежности и чието общо действие провежда в интерес на лицата, искащи да се употребяват от това предложение. Той акцентира също по този начин, че „ Юбър “ упражнява решаващо въздействие върху изискванията на даване на услугата от водачите.

Ето за какво Съдът намира, че тази посредническа услуга би трябвало да се преглежда като неразделна част от една обща услуга , чийто основен съставен елемент е транспортна услуга, и затова да се квалифицира не като „ услуга на осведомителното общество “, а като „ услуга в региона на превоза “.

До днешното решение се стигна, откакто към Съда на Европейски Съюз се обърна испански арбитър, сезиран през 2014 година от професионална асоциация на таксиметрови водачи в Барселона, оповестили се за жертва на „ нелоялна конкуренция “ от страна на „ Юбър “. Според асоциацията непрофесионалните водачи на услугата „ Юбър “, които употребяват личните си коли, би трябвало да имат лицензи и разрешителни сходно на останалите таксиметрови компании в Барселона. „ Юбър “ от своя страна уверяваше, че би трябвало да се преценява само с разпоредбите за свободно даване на услуги, свързани с новите осведомителни технологии.

„ Юбър “ е в спор с управляващите в няколко европейски страни и твърди пред Съда на Европейски Съюз, че е цифрова услуга с ролята на медиатор сред частни лица и водачи.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР