Условно е да кажем, че има големи печеливши на парламентарните

...
Условно е да кажем, че има големи печеливши на парламентарните
Коментари Харесай

Политолог: Германия няма да ни е донор, само защото сме поздравили Меркел за победата

Условно е да кажем, че има огромни печеливши на парламентарните избори в Германия, по-скоро има огромни губещи – това са социалдемократите и християндемократите и техните съдружни сътрудници, които пагубно изгубиха гласове, сподели пред Novini.bg политологът Любомир Стефанов.

Сривът от 7-8%, или 1 млн. гласоподаватели, в действителност е сериозен потрес за християндемократите. Но най-големите губещи са социалдемократите на Мартин Шулц Мартин Шулц – немски политик, ръководител на Европейския... към профила, които се надяваха, че неговата харизма, персонални качества и кариера на проевропейски политик ще съумеят да генерират избор най-малкото измежду недоволните от политиката на християндемократите. Този резултат не се състоя и социалдемократите имат най-ниския си резултат изобщо в историята на последните съвременни избори във федералната република, съобщи Стефанов.

Като печеливши, само че релативно, множеството анализатори дефинират Алтернатива за Германия с техните 13%. Аз бих се въздържал от сходна оценка, защото те се трансформират в "големия нежелателен ". В Туитър започва платформа, в която много от немските гласоподаватели желаят доста ясно да се дефинират като 87-те %, които не са дали своят вот за Алтернатива за Германия. А и занапред следва да забележим какво съставлява тази политическа мощ. Наистина, в последните години тя набра скорост, само че е правилно и че никой не желае тя да му е съдружен сътрудник, уточни политическият анализатор.

Всъщност на тези избори огромните губещи са немските гласоподаватели, защото партиите им не съумяха да ги стимулират задоволително, с цел да гласоподават на изборите. Оказа се, че немските жители не са получили задоволително смислени послания, които да ги отведат до урните, съобщи Стефанов.

По думите му, успеха на Ангела Меркел Ангела Меркел - немски политик, канцлер на Федерална Република Германия. Родена на 17 юли 1954 година... към профила е горчива, защото политическият й съюз губи доста гласове, които са отишли към крайнодясната Алтернатива за Германия.

Според него съставянето на държавно управление е въпрос на кардинални позиции и договаряния. Немците са ни научили по какъв начин би трябвало да се сформират обединения и са потвърдили, че прагматизмът при тях е водещ. В тези сложни времена самите германци знаят, че имат потребност от непоклатимост. А на всички нас би трябвало да ни е ясно, че германците първо гледат личната си страна, а след това Европа. За европейците е значимо какво държавно управление ще бъде формирано в Германия, само че не трябва да забравяме, че това са национални избори, които са значими първо за Германия, а след това за Европа. Изходните позиции на евентуалните участници в договарянията ще са такива – немският интерес, след това европейският, или европейският през призмата на немския. Германските институции са задоволително добре уредени, с цел да не зависят от това каква е политическата върхушка. Германия може да действа без държавно управление задоволително дълго време, което да разреши на политиците комфорта да сформират държавно управление. Но въпреки това проблемите, които има пред Европа, от която Германия е интегрална част, не дават подобен разкош – три, шест, осем месеца. Участниците в договарянията са наясно, че имат значими решения, които да гласоподават и нямат лукса на безпределно политическо лентяйство. Затова периода го виждам до два-три месеца. До Нова година Германия ще има кабинет, предвижда политологът.

По думите на Любомир Стефанов връзките на бъдещото немско държавно управление с Тръмп ще бъдат прагматични и рационални. Все по-малко участва сантименталната връзка, че това е Големият брат оттатък Океана, на който сме длъжни да разчитаме за всичко. Германия е в Европа, тя вижда бъдещето си като водач на Европейския съюз, който има световни упоритости, съобщи Стефанов.

Според него след съставянето на новото държавно управление връзките сред Германия и България също ще стъпват на прагматична основа. Германия не страда от непотребна филантропия и донорство, единствено тъй като някой е поздравил нейния някогашен предстоящ канцлер с успеха. Тя ще се отнася с нас както и до момента – каквото желаяме, ще би трябвало да потвърдим, че можем да го подсигуряваме и заслужаваме да го получим – приказвам за участието в Шенген и влизането Еврозоната. Берлин може да бъде уверен, че имаме място там единствено с рационални и прагматични дейности, които се показват в повишение на доверието в правосъдната система, повишение на успеваемостта на прокуратурата и на следствието и понижаване на фискалните тежести, т.е. стопанска система, която създава, а освен препродава. В това се показва немският прагматизъм, сподели още пред Novini.bg Любомир Стефанов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР