Условията за изкачването на Еверест се смятат за толкова сурови,

...
Условията за изкачването на Еверест се смятат за толкова сурови,
Коментари Харесай

Непалецът, който постави рекорд в изкачването на Еверест

Условията за изкачването на Еверест се считат за толкоз сурови, че един планинар, освен това в своята пикова форма, може да бъде с големи опасности за живота си, откакто влезе в по този начин наречената мъртва зона. Поради неналичието на О2 на такавa височина, един от най-силните спортисти ще се усеща като 70-годишен дъртак.

С други думи, когато един човек на 30 години се опита да се изкачи, то най-вероятно на върха ще бъде 100-годишен, в случай че най-малко следим индикаторите на тялото. Ето защо  и Мин Бахадур Шерчан е считат за човек, който заслужава особена респект. Той съумява да изкачи върха на възраст от 76 години и горе най-вероятно е схванал какво е чувството да бъде на възраст от близо век и половина. Към този миг продължава да се счита за един от най-възрастните хора, които са изкачили върха.

Много малко обаче е известно за Мин Бахадур Шерчан и неговите ранни години. Роден е през 1931 година в малко градче в Западен Непал и е служил като боец в Британско-индийската войска, малко преди Индийската самостоятелност. Започва да обикаля планините през 60-те години и скоро получава задачата да бъде виновен офицер и да оказва помощ на шведския тим по катерене, с цел да може да изкачат планината Даулагири – 7-та най-висока. Необходими са още 4 десетилетия на Мин, с цел да успее да се наложи като шерпа и да направи първи опит да изкачи Еверест. Мин стартира своята подготовка през 2003 година и извървявал над 1000 километра, с цел да се приготви за суровия климат. През 2008 година към този момент бил подготвен да нападна върха. За изненада на всички черногледи критици, старецът няма никакви проблеми при изкачването.

Близо 5 години остава непобеден в тази дисциплинираност, до момента в който през 2013 година не се появява Юичиро Миура, който прави изкачването на 80-годишна възраст. Загубата обаче не се харесва на Мин, който държи да остане в историята като най-възрастния човек и незабавно откакто японецът взима купата, той прави още един опит.

 Min Bahadur Sherchan – photo: Mogens Engelund

Първото нанагорнище на Мин е през 2003 година, когато е единствено на 70 години. Той е бил с други хора, на които е помагал, само че по този начин или другояче върхът му се зачита. Формалната борба за най-старият човек на връх Еверест продължава, тъй като непалецът и японецът ще създадат още няколко изкачвания. През 2017 година Мин ще направи немислимото и ще тръгне още веднъж нагоре към върха. На всички ще каже, че прави тази стъпка, с цел да потвърди на човечеството, че постоянно би трябвало да се мечтае на едро и никой не би трябвало да се лимитира единствено с материалните придобивки.

Последният му опит е от 2013 година и се постанова да анулира върха си, тъй като времето е неприятно и не се разрешава на човек да се пробва да се изкачи. През 2015 година Мин още веднъж е на стартовата линия, само че времето още веднъж не разрешава да направи опита си. По това време тежко земетресение разклаща Непал и планината е затворена. Трусът е съумял да сътвори лавина и планината е погълнала към 18 алпиниста. Шерчан продължава да чака и да се надява, че най-сетне ще може да бъде мотив за горделивост, като тук включва даже и своите правнуци.

Не стопира да върви по към 15 километра дневно, с цел да се упражнява и да бъде квалифициран за суровия климат нагоре. Проблемът е, че по този начин или другояче не няма опция да се изкачва и последният път, когато е на Еверест е през 2015 година В по този начин наречената мъртва зона, където равнищата на О2 падат до рискови равнища, към 1/3 от нужното, което сме привикнали да получаваме на морското ниво, човешкото тяло просто не може да оцелее.

Ето защо  и младежите в най-хубавата си физическа мощ, не могат да се оправят с внезапната смяна на климата, само че какво можем да кажем за възрастен човек? Въпреки всички предизвестия на лекарите, както и борбата със застрахователната компания, Мин съумява да направи своя финален опит за подчинение на Еверест през май 2017 година

Само една седмица преди този момент, възхваляваният 40-годишен швейцарец Уели Стек е липсващ на върха и никой не може да го открие. Дори тази гибел не тормози пенсионера, който към този миг е към този момент на 85 години. В лагера си, малко преди да стигне върха, Мин се обажда в редакцията на „ The Himalayan Times “ и декларира, че е добре и всичко се движи по проект. Той има съществено желание да приключи задачата си.

Въпреки оптимизма, Мин Шерчан в никакъв случай не се завръща от своята последна задача. Оказва се, че същата вечер е бил покрай мъртвата зона, само че на 6 май е умрял в лагера, като най-вероятно това е в резултат на сърдечен удар. Мин Шерчан не губи борбата с Еверест, а единствено борбата с времето.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР