Усилията ни в създаването на междуведомствен орган за борба с

...
Усилията ни в създаването на междуведомствен орган за борба с
Коментари Харесай

МЗ видя лобизъм на тютюневата индустрия в парламента и властта

" Усилията ни в основаването на междуведомствен орган за битка с тютюнопушенето среща огромен отпор от други министерства - няма воля за смяна. "  Това съобщи заместник-министърът на здравеопазването доц. Михаил Околийски, който взе участие в представянето на Глобален показател за вмешателство на тютюневата промишленост за 2023 година, създаден взаимно с Глобалният център за положително ръководство на контрола на тютюна (GC GGTC).

Индексът прави оценка по какъв начин държавните управления на 90 страни реагират на вмешателството на тютюневата промишленост в политиките за публично здраве. През 2023 г. България за пръв път е включена в показателя, с помощта на експертното подпомагане на Коалицията за живот без тютюнев пушек. Индекс 2023 е осъществен въз основа на отговори на 20 въпроса, разпределени в 7 знака.

Той посочи, че Министерство на здравеопазването се пробва да прави смислени неща като уеднаквяване на акциза за нагреваемите тютюневи произведения, макар съпротивата на ведомствата да се сътвори междуведомствен съвет. Мерките би трябвало да вървят ръка за ръка, настоя доцент Околийски и добави, че тютюневата промишленост въздейства на народните представители, с цел да не гласоподават в неин ущърб.

По думите му би трябвало да започнем да си споделяме истината, с цел да се основат изискванията и готовността както на екипа в Министерство на здравеопазването и да се обърне внимание на казуса. Не може единствено да се наливат пари за опазване на здравето, а и е наивно да се мисли, че в случай че българите не трансформират рисковото си държание и не понижат пушенето, ще има важен триумф, песимистичен е доцент Околийски.

На първо място недопускащи вмешателство на тютюневата промишленост са Борней, Нова Зеландия, Франция, Холандия и Ботсвана, а в обратна посока са Доминиканската Република, Швейцария, Япония, Индонезия, Грузия и на 74-то място се подрежда България.

Д-р Гергана Гешанова, ръководител на Коалицията за живот без тютюнев пушек уточни, че тютюневата промишленост е мощен бранш, от който няма ползи освен облекчаване на зависимостите на доста хора, които самата промишленост е основала. 1/3 от хората, които използват цигарите на тютюневата промишленост се простят с живота си, регистрира тя.

Сред тактиките на тютюневата промишленост е убеждаването политиците, че по-високите налози биха нараснали контрабандата, лобира се за по-ниски налози на нови тютюневи произведения и при реализация на екологични стратегии, които отвличат вниманието на държавните управления.

Общите заключения са, че вмешателството на тютюневата промишленост се ускорява, тютюневата промишленост нападна освен представителите на опазването на здравето, а търговията и финансите, в доста страни отчетността и прозрачността на тютюневата промишленост е проблем, както се и оказва, че хората нямат визия кой ги нападна.

Д-р Маша Гавраилова, старши специалист по политики към Коалицията за живот без тютюнев пушек, настоя правителството да одобри Национална тактика за надзор на тютюна, да се сътвори държавен орган, който да координира дейностите по осъществяването на националната тактика, Народното събрание да одобри Закона за лобизма и указател на лобистите със наложително откриване на финансирането и съответните цели на лобирането.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР