Усещането може да е едно, но числата показват друго. Постепенно

...
Усещането може да е едно, но числата показват друго. Постепенно
Коментари Харесай

МВР министърът не можел да изброи всички успехи в борбата с престъпността

Усещането може да е едно, само че числата демонстрират друго. Постепенно пада пикът на убийствата, който е от 1991 година. Така вътрешният министър Валентин Радев разгласи по какъв начин обстановката с престъпността в България се усъвършенства. Министърът трябваше да отговори на парламентарен надзор на въпроси по тематиката на депутатите от Българска социалистическа партия Антон Кутев и Иван Иванов.
Той обаче призна, че кражбите от началото на годината са се нараснали, блудствата и изнасилванията също се усилват, само че тежките закононарушения нямаляват . С нито една дума Радев не разяснява дали статистиката е меродавна поради от дълго време изказваните в общественото пространство изказвания, че Министерство на вътрешните работи в действителност не прави съответна статистика, най-малкото и поради отвод на жителите да оповестяват за закононарушения, защото не имат вяра, че ще получат помощ.
Като доказателства Радев сподели, че от януари до август тази година равнището на общата престъпност намаляло с 4,1%, а разкриваемостта се е нараснала с малко над 6% и 8% особено при откриване на убийства.
Почти два пъти по-малко българи имат вяра в полицията по отношение на вярата в Европейски Съюз. Продължаваме да виждаме да вземем за пример проблеми с " ало-измамниците ". Ако полицията не може да наблюдава няколко телефонни диалога, не знам за какво Министерство на вътрешните работи съществува . Надявам се да кажете какъв брой коли се крадат в България и какъв брой се връщат – в случай че желаете да ме убедите, че механически и посредством сателитна система не можете да наблюдавате откраднатите коли, няма да ви допускам, сподели Кутев. Цяло лято слушахме за убийства и тежки кражби - даже не приказвам за корупцията, а тя би трябвало да е основата на диалога, добави аленият народен представител. С 31% са намалели записаните обири на коли и с 5% се е нараснала разкриваемостта от началото на годината , отвърна Радев. И се похвали, че с контрабандата има триумфи, само че не може да споделя на всички места, където има триумфи . 30% от горивата не се таксуват , споделиха от Петролната и газовата асоциация на комисия и там се заприказва, че има тежък политически чадър – приказваме за достоверни източници, отвърна Кутев.
Вътрешният министър отхвърли и да има несъгласие с полицейските синдикати за възнагражденията, само имало разлика в мненията от по кое време и с какъв брой да има нарастване на заплатите. Както аз нося цялото завещание на Българска социалистическа партия, по този начин вие носите наследството на Бойко Борисов, а той пристигна на власт (бел. ред. - през 2009 година) с обещанието да се пребори с престъпността и корупцията, върна топката Кутев.
Стратегията на Министерство на вътрешните работи за престъпността

Оптимизиране на нормативната и законовата база – съответно измененията в Закона за Министерство на вътрешните работи, Закона за частната охранителна активност, утвърдждаване на проект за противопоставяне на престъпността тук-там, където няма полицейски ръководства, възстановяване на кадровия и веществен запас – назначени са над 1200 нови служители на реда – всичко това беше изброено от Радев в графата " триумфи " в битката с престъпността. Иван Иванов от Българска социалистическа партия обаче уточни измененията в Закона за Министерство на вътрешните работи за лобистки (бел. ред. - тези промени водят до промени в още 9 закона).
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР