САЩ завършват съвместни военни учения в Армения

...
US vojni ers ще завършат съвместно военно учение с арменските
Коментари Харесай

US vojni ers ще завършат съвместно военно учение с арменските сили в Армения в сряда, както беше планирано, и учението не беше засегнато от започването на голяма военна операция от съседен Азербайджан, според американски военен говорител.

Говорителят каза в сряда там не беше промяна в 10-дневното учение Eagle Partner 2023, включващо 85 Американски войници и 175 арменци, въпреки стартирането от Азербайджан на това, което той нарече „антитерористична“ операция в района на Нагорни Карабах във вторник.

Продължавайте да четете

списък от 2 itemsРусия изразява загриженост, тъй като Армения се готви за учения с американски войски„Обещанието на Баку беше нарушено“: Светът осъжда възпламеняването на Нагорни Карабахкрай на списъка

„Знаехме, че те провеждат операции, но не преценихме, че има някакъв риск за нашите войници по това време и затова те останаха по време на учението,“ каза говорителят.

Ученията, които започнаха на 11 септември, имаха за цел да подготвят арменците да участват в международни мироопазващи мисии. То се проведе на два полигона край столицата Ереван.

Министерството на отбраната на Армения каза тогава, че „целта на учението е да се повиши нивото на оперативна съвместимост на единиците, участващи в международни мироопазващи мисии в рамките на мироопазващи операции, да се обменят най-добри практики в управлението и тактическата комуникация ”.

Макар и малко по мащаб, учението раздразни Русия, която има военна база в Армения и смята себе си за основен гарант за сигурността в региона.

По-рано тази година Армения отказа да бъде домакин на военни учения на Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС), воден от Русия алианс на постсъветски страни, което отразява нарастващото напрежение на Ереван с Москва.

Премиерът Никол Пашинян каза по-рано този месец с италиански вестник, че Русия не е успяла да защити Армения срещу това, което той нарече продължаваща агресия от страна на богатия на петрол Азербайджан.

Той предположи, че войната на Русия в Украйна означава, че тя не е в състояние да отговори на нуждите за сигурност на Армения.

Армения и съседен Азербайджан са водили две войни през трите десетилетия след разпадането на Съветския съюз.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР