урция обяви, че вече е започнала да провежда двуседмични военноморски

...
урция обяви, че вече е започнала да провежда двуседмични военноморски
Коментари Харесай

Провокация от Турция, прати военни кораби към Кипър

урция разгласи, че към този момент е почнала да организира двуседмични военноморски маневри северозападно от остров Кипър на фона на мощното напрежение с Гърция по отношение на енергийните ползи в Източното Средиземноморие.

Дългогодишният спор сред Турция и Гърция, и двете страни членки на НАТО, се разгоря, откакто всяка от тях ратифицира контракти за противоположни разновидности на морските граници в Източното Средиземноморие надлежно с Либия и Египет, а този месец Анкара изпрати сондажен транспортен съд и флот в противоречивите води край остров Кастелоризо.

Това се случва на фона на оповестените от Гърция военни учения в друга точка на Източното Средиземноморие, което усилва мощно риска от възможна силова ескалация на спора за границите на континенталните шелфове.

Преди две седмици гръцка и турска фрегата, охраняваща сондажния транспортен съд „ Оруч Рейс “, се сблъскаха, а както заяви през вчерашния ден турското военно министерство, в четвъртък турските Военновъздушни сили са прехванали шест гръцки изтребителя Ф-16, при опита им да навлязат в региона на проучвателните действия на Турция.

В петък вечерта Турция издаде навигационен телекс (НАВТЕКС) за другите плавателни съдове с предизвестие за идни „ учения с жива стрелба” от събота до 11 септември в региона северозападно от остров Кипър.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР