Урокът от Сталинградската победа за днешния денНаближава 80-ата годишнина от

...
Урокът от Сталинградската победа за днешния денНаближава 80-ата годишнина от
Коментари Харесай

Сталинград и световната история

Урокът от Сталинградската победа за днешния ден

Наближава 80-ата годишнина от Сталинградската борба. Това събитие е от международно значение. Победата при Сталинград е началото на коренен поврат във Великата отечествена война, а оттова и в цялата Втора международна война. Победата на Червената войска промени хода на историята.

Тази годишнина безспорно ще провокира голям резонанс в Русия. На него ще бъдат отдадени доста публикации и телевизионни излъчвания, ще бъдат показани подобаващи игрални филми. На мястото на борбата ще се проведат възпоменателни събития. Ще има научни конференции. Политиците ще държат тържествени и правилни речи...

Искам да обърна внимание и на един аспект, който до момента остава отвън вниманието на обществото. Във всеки случай персонално аз не съм срещал работа по тази тематика нито в научната литература, нито в публицистиката. Междувременно този аспект е изключително настоящ през днешния ден. От значение по отношение на настоящи събития.

Така. Цитирам отчета на началника на немската полиция за сигурност и SD в Киев за обстановката в генералния окръг на райхскомисариата „ Украйна “ през януари 1943 година „ Общият интерес на украинското население от Киевския общоприет окръг в последно време се концентрира от ден на ден върху военната обстановка на източния фронт, в допълнение към неприятната продоволствена обстановка и страха от нови превози за насилствен труд към Германия.

Вълна от упорити враждебни клюки споделя за решителна атака на руската войска... Особено обстановката в Сталинград се разисква интензивно във всички пластове на популацията и немската позиция се показва като изцяло безнадеждна.

Освен това в отчета се отбелязва, че „ в някои случаи тези клюки би трябвало да се припишат на предаванията на руските радиостанции. Факт е, че всяко оттегляне на немските войски дава на Съветите удобно поле за необятно проведена пропагандна акция измежду към този момент наплашеното локално население.

Особено внимание в отчета беше привлечено от обстоятелството, че в този момент руските радиостанции започнаха да назовават Червената войска съветската войска. „ Реакцията на необятни кръгове на това обръщение обаче сподели, че в тази ситуация болшинството не се усеща „ украинци “, а „ руснаци “. В същото време разсъжденията вървяха в посока, че несъмнено, че против съветското знаме би било доста по-трудно, даже изцяло невероятно, в сравнение с против руското.

В документа се показва, че локалното население гледа на битката против съветската войска като на братоубийствена война. „ Оказва се “, оплаква се създателят на отчета, „ че „ украинецът “ във всеки случай е доста по-близък до руснака...Дори бяха изразени отзиви, че украинецът и руснакът от дълго време принадлежат един на различен и че разликата сред двете е изкуствена, която в този момент се разпалва единствено от немците и от ден на ден от западните украинци и емигрантите.

Трябва да се означи, че по-рано, когато продължаваше немското нахлуване и можеше да се мисли, че войната ще приключи с победа на Германия, жителите на Киев и Киевска област, с дребни изключения, не се демонстрираха като съветски патриоти (това, апропо, беше упоменато в предходни сходни доклади). Победата при Сталинград радикално трансформира публичните настроения.

Струва си да се има поради, че става дума за популацията, което преди този момент в продължение на двадесет години е било подложено на насилствена украинизация. От които усърдно е заличавано съветското съзнание. В който в последно време, след идването на нацистите, русофобията беше изключително гневно пропагандирана.

Въпреки това решителната победа на съветската войска (а тя се възприемаше като съветска, макар че в редиците на руските бойци имаше доста представители на други националности) разсъни потиснатото съветско възприятие даже тук, у тези хора.

Защо това възприятие още веднъж заспа с времето е обособена тематика за разискване по отношение на тогавашната политика на ВКП (б). Сега желая да обърна внимание на това по какъв начин тези събития резонират с сегашното.

В момента също се води война. Войната, вследствие на която съветският свят беше разграничен. Все отново Украйна е неразделна част от този свят. Частта, която през последните десетилетия беше подложена на насилствена украинизация. От които усърдно е заличено съветското съзнание. В който след идването на нацистите на власт, русофобията беше изключително гневно пропагандирана.

И болшинството от локалното население към този момент възприема Руската федерация като зложелател, а съветската войска като вражеска. Не единствено някъде в Галиция (там от дълго време господства русофобското население), само че и в Киев, Харков, Одеса, Днепропетровск, Запорожие и други градове (понякога села), където рускоезичното население преобладаваше и към момента доминира. Където, макар тотално наложената русофобия, до 24 февруари всеобщо бяха публикувани проруските възгледи. Градове, които напълно неотдавна мнозина назоваха съветски.

Тъжно е. Това обаче е реалност. И има пояснение за този факт. Много е мъчно да поддържате своята рускост (прорускост), когато заради обстрели от съветската войска градът ви постоянно би трябвало да стои без електричество или даже без вода, газ и отопление. Още по-трудно е, когато поради същия обстрел къщата ти е разрушена. И е съвсем невероятно, когато вашите близки умират по същата причина.

Това е огромна покруса! И това е разделяне, което не наподобява да бъде преодоляно. Но урокът от Сталинградската победа демонстрира изхода, пътя към мира в съветския свят. Този излаз не е в някакво съглашение, не в неприличен компромис, който няма да докара до помиряване, няма да върне мъртвите към живота и няма да преодолее разцеплението. Изходът е в успеха, сходна по мащаб на Сталинград. И за предпочитане бърза победа.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР