Ураганни клипове и бели покриви: Как собствениците на жилища на Хаваите подготвят домовете си за Ел Ниньо

...
Деца играят в развалините, оставени от яростта на урагана Иники,
Коментари Харесай

Деца играят в развалините, оставени от яростта на урагана Иники, 15 септември 1992 г., на плажа Бренеке близо до плажа Поипу, Хавай, на остров Кауай. Деца играят в развалините, оставени от яростта на урагана Иники, 15 септември 1992 г., на плажа Бренеке близо до плажа Поипу, Хавай, на остров Кауай. - Авторско право AP Photo/Reed Saxon, файл От Рут Райт  с APTN Публикувано на 05/08/2023 - 07:00

Две трети от еднофамилните къщи на най-населения остров на Хаваите нямат защита срещу урагани.

Ян Папас и Роналд Ясуда подготвят дома си от ерата на 60-те години на миналия век за ураган. Те са закрепили покрива към стените с метални пластини и пирони, така че силните ветрове да не го отнесат.

Тяхната мотивация? Глобалното затопляне подхранва бедствия по цялата планета.

„Това се случва точно сега, навсякъде по света“, казва Папас, който е инсталирал „щипките за урагани“, след като е видял екстремното време да удря други части на света.“ Как да очакваме, че това няма да се случи тук с нас?“

Домовете на Хаваите не са готови за тропическите циклони, които биха могли да ги ударят

Много от домовете на Хаваите са дори повече уязвими от техните.

Две трети от еднофамилните къщи на Оаху, остров с население от 1 милион души, който е дом на Хонолулу, нямат защита срещу урагани.

Тази липса на подготвеност изнервя жителите, докато се подготвят за възможността за 1-2 годишен удар на времето: увеличените шансове за тропически циклон, който идва с всяка година на Ел Ниньо, съчетан с подхранвано от климата затопляне на океана . Това може да означава по-големи и по-чести тропически бури на Хавайските острови.

Антициклони, морски горещи вълни и изменение на климата: Науката зад бруталното лято в Европа Ел Ниньо се завръща: Повишаващите се температури водят до екстремно време и застрашават животи

Причинява ли Ел Ниньо повече бури?

, естествено затопляне на екваториалните води в централната и източната част на Тихия океан, влияе върху времето в световен мащаб.

Още тази година Хаваите усетиха гнева му, тъй като тропическа буря премина южно от Големия остров миналия месец.

Освен това затоплящите се океани, нагорещени от изменението на климата, биха могли да засилят тропическите бури и да ги тласнат по-далеч на север, потенциално да ги поставят на курс на сблъсък с Хавай.

Дали други части от САЩ по-добре подготвени от Хаваите?

Опитът на Хаваите е в контраст с територията на САЩ Гуам. Там по-строгите строителни норми и годините на реконструкция след мощни средства означават, че повечето домове сега са направени от здрав бетон.

През май тайфун от категория 4 с максимални постоянни ветрове от 150 мили в час (241 км/ч) връхлетя острова. Бурята унищожи някои по-стари домове, но бетонните като цяло останаха невредими.

Научиха ли се Хаваите от предишните урагани?

Много от еднофамилните къщи на Хаваите са с едностенна конструкция, а стилът е премахнат едва през 70-те години, казва Гари Чок, лицензиран строителен инженер.

Умереният климат на Хавай означава, че домовете не трябва да задържат топлината, така че повечето нямат допълнителна стена, която да съдържа изолация. Структурно техните основи често не са правилно закотвени към земята. По-ниската им цена ги превърна в предпочитания стил на строителство на Хаваите от десетилетия.

Те се оказаха особено уязвими на мощни ветрове по време на урагана Ива, който току-що пропусна Кауай през 1982 г., и урагана Иники, който се блъсна директно в Кауай десетилетие по-късно.

Енергийната криза в Европа в данните: Кои страни имат най-добре и най-лошо изолираните домове?

„Целият покрив на къщата може да бъде обезглавен от вятъра“, казва Чок за къщи с една стена, ударени от Иники. „И целият покрив, в едно парче, просто щеше да отлети от стените и останалата част от конструкцията щеше да се разпадне след това.“

Иники повреди или унищожи 41% от 15 200 къщи на Кауай със 130- до Вятърове със скорост 160 мили в час (209 до 257 км/ч). Седем души бяха убити и 100 бяха ранени.

След Ива покривите на новите домове трябваше да бъдат закрепени към стените. След Иники новото строителство трябваше да закрепи горните етажи с долните етажи и да свърже основата с първия етаж.

Чок казва, че дом, построен по код днес, би издържал на ураган от категория 3 с ветрове до 130 mph (209 км/ч), ако строителният инженер е наблюдавал строителството.

Свръхтуризъм на Хавай: Жителите молят туристите да спрат да ги посещават на фона на бума след пандемията „Печалба от културна практика“: Хавайците отиват в съда заради опасения относно басейн с изкуствени вълни

Как собствениците на жилища могат да подготвят домовете си за урагани?

h2>

Къщите, построени на планински хребети и в тях, трябва да могат да издържат на по-силни ветрове. Домовете, построени преди промените в строителния кодекс, не са задължени да имат тези характеристики и малко собственици на жилища са преоборудвали с ураганни скоби като Pappas и Yasuda.

64 процента от еднофамилните къщи - или 125 000 къщи - на Оаху нямат никаква защита срещу урагани, според проучване на Хонолулу от 2019 г.

Боб Фентън, администратор на Федералната агенция за управление на извънредни ситуации за региона, който включва както Хавай, така и Гуам, казва, че тези домове са по-лесно повредени от категория 3 или 4 тропически .

Щатът разглежда някои нестопански и доброволчески програми, които биха могли да помогнат за укрепването на домовете, казва Джеймс Барос, администратор на Агенцията за управление на извънредни ситуации на Хавайските острови.

„Но започва с индивидуалната къща – като погледнете „Колко уязвима е къщата ми на ветрове?“, казва той.

Какво могат да научат собствениците на жилища в Хавай от по-добре подготвения Гуам?

Гуам вече е изправен пред свирепи бури с известна редовност.

Територията на САЩ на близо 4000 мили (6400 километра) западно от има повече - и по-мощни - тропически циклони, защото температурите на морската му повърхност са по-високи.

Океанът около Гуам също е по-топъл през цялата година, така че циклони могат да се образуват по всяко време. Такива бури се наричат ​​тайфуни на запад от международната линия за дата и урагани на изток.

От началото на 1990 г. четири тайфуна с постоянни ветрове от най-малко 150 мили в час (241 км/ч) директно удариха Гуам, включително тайфуна Мавар през май. За разлика от това, Хавай е имал само една такава мощна буря, Иники.

Гуам става по-устойчив след всяка буря, често чрез възстановяване, способен да издържи на тайфуни от категория 4 и 5.

Строителството на тези домове е по-скъпо и улавят топлината и излъчват топлина през нощта, когато хората трябва да спят – проблем, който може да се влоши с .

За да охладят домовете си, много хора на Гуам боядисват покривите си в бяло за да отклони слънцето или да засади градини на покрива, казва Кайл Мандапат, говорител на Университета на Гуамския морски грант. Той дори е чувал за хора, които инсталират пръскачки на покрива и използват дренажи, за да улавят водата, за да напояват градините си.

Повече бетон води до повече климатизация, което също може да бъде скъпо. Всичко това е много, но „хората все още виждат това като повече нещо, с което могат да се справят, за разлика от перспективата къщата им да бъде отнесена“, каза Мандапат.

Ел Ниньо: Експертите очакват ураган „над средното ниво“ сезон тази година„Трябва да сме подготвени“: Ел Ниньо и емисиите може да направят следващите 5 години най-топли в историята

Колко струват домовете, устойчиви на урагани?

Бетонните къщи са рядкост на Хаваите, но нови домове се строят със скъпи характеристики, устойчиви на урагани.

Дарил Такамия, бивш президент на Асоциацията на строителната индустрия на Хавай, казва, че устойчивите на урагани прозорци, които неговата компания инсталира в крайградски комплекс на Хонолулу, добавят $25 000 -30 000 (€22 700-27 300) към цената на всеки нов дом. Устойчива на урагани гаражна врата добавя още $1600 (€1450). Къщите се строят така, че да издържат на ветрове със скорост до 130 mph (209 kmph).

„Винаги има недостатък, нали?“ Такамия каза. „Искам да кажа, че можете да построите домове, които по същество са бункери, но ще платите за това.“

Високата цена на домовете на Хаваите вече води до изселване на жители към други щати, включително много Местни хавайци. Семейните домове в крайградския комплекс на Такамия започват от 940 000 долара (856 000 евро) малко под средната цена на Оаху от 1,03 милиона долара (990 000 евро). .

Джон Бравендър, метеорологът за координиране на предупрежденията към Националната метеорологична служба в Хонолулу, посочи проучване от 2014 г., което показва, че със затоплянето тропическите циклони в северното полукълбо се придвижват по-на север, а тези в южното полукълбо се придвижват по-на юг.

За Хавай това означава, че ураганите, които преди са преминавали на юг от Големия остров, сега е по-вероятно да ударят островната верига. И за разлика от тропическата буря Калвин, която загуби статута си на ураган, когато се приближи до Големия остров миналия месец, те може да запазят силата си.

„Досега стискайте палци, нищо наистина не се е случило“, каза Ясуда, собственик на жилище, имайки предвид многото близки разговори, които Оаху е имал. „Не знам колко дълго можем да се надяваме, че нищо няма да се случи, разбирате ли?“

Източник: euronews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР