Ураганът Ирма е толкова силен, че се появява на сеизмометрите

...
Ураганът Ирма е толкова силен, че се появява на сеизмометрите
Коментари Харесай

Ураганът Ирма е толкова силен, че го засичат сеизмометрите (видео)

 636401950007198988-irma Ураганът Ирма е толкоз мощен, че се появява на сеизмометрите – уреди, предопределени за премерване на трусове, написа usatoday.com.

„ Това, което виждаме на сеизмометрите е невисок звук, който последователно се усилва, когато ураганът се доближава към сеизмометъра на остров Гваделупа “, – съобщи Стивън Хикс, сеизмолог в Университета на Саутхемптън в Обединеното кралство.

Шумът евентуално е породен от мощните ветрове, които провокира – дребни придвижвания в земята – както и от дърветата, които се люлеят от вятъра, които също   придвижват силата на урагана в земята, сподели той. Сеизмометърът се намира наоколо до океана, по тази причина вълните, които се плискат по продължение на бреговата линия,  се отразяват по целия остров, като генерират сеизмична сила, съобщи Хикс.

Той отбелязва обаче, че ураганът не основава трусове. „ Земетресенията се случват надълбоко в земната кора, и нямат връзка с климатичните събития,  няма и доказателства, че урагани и стихии непосредствено провокират трусове, “ – сподели Хикс.

Необичайното е, че мощните стихии се записват от сеизмометрите от няколко часа до няколко дни, когато те минават.

„ Видяхме сходен резултат, когато ураганът Харви минаваше около сеизмометрите, ситуирани покрай Хюстън “, сподели ученият. Във Англия зимните стихии от време на време пречат на сеизмолозите да виждат дребни трусове, защото равнището на шума, генериран от стихии, е доста висок.

И защото Ирма се приближава до сеизмични датчици, „ ще забележим трагично нарастване на амплитудата на сеизмичните записи “, сподели Хикс.

Източник: energetika-bg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР